Uitgelicht

Omzet boekenbranche 2019: weer licht in de plus

De omzet in 2019 in de boekenbranche lijkt wederom, net als het voorafgaand jaar, een kleine plus te kunnen laten zien. De omzet voor alle boeken steeg in 2019 met 1,9% ten opzichte van 2018.


KB publiceert ‘De bibliotheek in coronatijd’

Het coronavirus heeft alle bibliotheken in Nederland geraakt: zij waren gedwongen hun deuren te sluiten en alle activiteiten af te gelasten. Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe initiatieven ontstaan, waarmee bibliotheken hun aanbod hebben vervangen of zelfs uitgebreid. Met het dossier De bibliotheek in coronatijd brengt de KB, de nationale bibliotheek, deze ontwikkeling in kaart met analyses, interviews, leestips en andere inspirerende rubrieken.


Frankfurter Buchmesse 2020 gaat door

De Frankfurter Buchmesse van 2020 zal in hybride vorm doorgang vinden: deels op het beursterrein, deels in de stad en deels digitaal. De regering van de deelstaat Hessen is akkoord met de plannen voor een corona-proof opzet. De beurs duurt van 14 tot 18 oktober.


In 2019 2,2 miljard euro aan digital advertising, in 2020 stuk een minder door corona

Conform de verwachting is in 2019 het marktaandeel van digital advertising nog verder gestegen. Inmiddels wordt jaarlijks door adverteerders 2,2 miljard euro van het marketingbudget aan digital advertising besteed. Voor 2020 zijn de verwachtingen echter een stuk minder positief. De onderzoekers verwachten voor 2020 een daling van de ad spend van gemiddeld 20 procent ten opzichte van 2019.


Steunfonds Rechtensector kan van start met 10 miljoen euro

Initiatiefnemer Federatie Auteursrechtbelangen is blij met de toezegging van minister Van Engelshoven dat zij 5 miljoen euro aan het Steunfonds Rechtensector beschikbaar zal stellen. Dit fonds beoogt de eerste nood bij professionals in de creatieve industrie die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis, te verlichten. Voor dit Steunfonds is door deze privaat-publieke samenwerking 10 miljoen euro beschikbaar.


J.K. Rowling lanceert gratis online feuilleton: The Ickabog

J.K. Rowling, bekend van Harry Potter, gaat de komende weken een serie publiceren van een verhaal dat zij meer dan 10 jaar geleden al geschreven heeft: The Ickabog. De afleveringen zijn gratis te lezen op de speciale website. Lezers kunnen via social media ook mee gaan doen.