Harper Collins en Penguin Random House zitten achter Simon & Schuster aan

Harper Collins en Penguin Random House zitten achter Simon & Schuster aan

Al sinds begin dit jaar staat Simon & Schuster in de etalage. De New York Times meent nu te weten dat de derde uitgeverij in de USA zich mag verheugen in serieuze belangstelling van de nummers één en twee: HarperCollins en Penguin Random House. Ook een aantal internationale kapers schijnen zich nog op de kust te bevinden

Naar verluidt zijn verschillende investeringsmaatschappijen inmiddels afgehaakt en zouden HarperCollins en PRH inmiddels de beste papieren hebben. Vanuit Europa zou onder meer het Franse bedrijf Vivendi interesse hebben.

We hebben het hier wel over bedrijven die wat geld op de bank hebben staan: de vermeende prijs voor S&S zou liggen rond 1.7 miljard dollar. Volgens berichten zouden de biedingen voor Thanksgiving (26 november a.s.) binnen moeten zijn en zou vrij snel daarna ook bekend gemaakt kunnen worden welke partij er gekozen zal zijn. Tegelijkertijd houdt de NY Times wel een slag om de arm: 'het zou ook zo maar  kunnen gebeuren dat er helemaal geen deal zal zijn'. 

Het is geen verrassing dat de twee genoemde uitgevers nu op pole-position lijken te liggen. HarperCollins heeft haar interesse nooit onder stoelen of banken gestoken, CEO Brian Murray zei een paar maanden geleden in een openbare bijeenkomst dat HarperCollins inderdaad achter Simon & Schuster aanzat. Een vergelijkbare opmerking maakte Thomas Rabe, CEO van Bertelsmann (waar PRH onder valt). Hij gaf aan dat er interesse is en dat zij zich geen zorgen maken over mogelijke blokkades in het kader van mededingingswetten.

Eigenaar ViacomCBS zou de verkoop nog voor het eind van het jaar geregeld willen hebben, hoewel geluiden vanuit de directie van Viacom ook kunnen wijzen op minder haast. Men is tevreden over de recente resultaten van S&S en men wil een verkoop alleen doorzetten als dat inderdaad een maximale opbrengst oplevert voor de aandeelhouders.

Op de berichtgeving in de NY Times wilde geen van de betrokken partijen formeel reageren.