Grote uitgevers VS klagen Internet Archive aan om corona-e-books

Grote uitgevers VS klagen Internet Archive aan om corona-e-books

Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House hebben een aanklacht ingediend bij de rechtbank in New York vanwege inbreuk op het auteursrecht. Zij claimen dat het Internet Archive ten onrechte e-books aan een onbeperkt aantal lezers tegelijkertijd heeft uitgeleend.

De eisers vragen dat het Internet Archive (IA) per direct stopt met het op grote schaal scannen, openbaar maken en verspreiden van literaire werken en er in de toekomst ook niet opnieuw mee begint. De uitgevers hebben geen bezwaar tegen het zo nu en dan verspreiden van werk onder beperkende voorwaarden, maar de massaliteit waarop IA sinds het begin van de coronacrisis door auteursrecht beschermde e-books gratis massaal ter beschikking stelt, gaat hen veel te ver.

Coronacrisis

IA bood de toegang bij het begin van de crisis omdat lezers vanwege de lockdown-maatregelen geen toegang meer hadden tot gewone bibliotheken. De uitgevers vinden dat een derde partij niet kan beslissen over de toegankelijkheid van hun boeken, en vrezen bovendien dat het inbreuk maken op auteursrecht hierdoor zo gewoon wordt dat ook na de crisis de geest niet meer in de fles te krijgen is.

De centrale juridische vraag die de rechters moeten beantwoorden is echter niet of IA inbreuk maakt op het auteursrecht, maar of in dit geval de uitzonderingen voor bibliotheken geldt. Uitgevers en auteurs vinden van niet, omdat IA geheel eenzijdig, zonder overleg en zonder een vergoeding te bieden, hiertoe heeft besloten.