Nederlandse universiteiten en Brill sluiten ‘transformatieve overeenkomst’

Nederlandse universiteiten en Brill sluiten ‘transformatieve overeenkomst’

UKB, het samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek, en wetenschappelijke uitgeverij Brill hebben voor de jaren 2020 en 2021 een zogenaamde transformatieve overeenkomst volgens het ‘read and publish’-model gesloten.

De overeenkomst zorgt ervoor dat Nederlandse onderzoekers aan negen universiteiten toegang krijgen tot Brills tijdschriftenportfolio en hierin onbeperkt kunnen publiceren in Open Access. Brills tijdschriftenportfolio omvat meer dan 330 hybride en volledig Open Access publicaties in de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen, Internationaal Recht, en Biologie. Artikelen die reeds verschenen zijn in 2020 zullen met terugwerkende kracht toegankelijk worden gemaakt in Open Access.

“Voor de Geesteswetenschappen, een van de belangrijkste wetenschapsgebieden van Brill, is het van groot belang dat publiceren in Open Access laagdrempelig is. De deelnemende Nederlandse universiteiten zijn derhalve zeer enthousiast over deze overeenkomst. Daarnaast sluit deze aan bij onze Roadmap Open Access en het National Plan Open Science,” aldus de Werkgroep Licenties van UKB.

“We zijn verheugd over onze eerste ‘read and publish’-overeenkomst met Nederlandse universiteiten,” zegt Jasmin Lange, Chief Publishing Officer bij Brill. “Deze verhoogt de zichtbaarheid en impact van onderzoeksgebieden die zo belangrijk zijn voor de aanpak van de huidige wereldproblematiek. De overeenkomst motiveert ons om door te gaan met het vinden van duurzame oplossingen voor uitgeven in Open Access, samen met bibliotheken en wetenschapsfinanciers wereldwijd.”

Brill is een van de grootste onafhankelijke uitgevers in de Geestes- en  Sociale Wetenschappen. Haar Open Access-portfolio bestaat uit meer dan 400 boeken en enkele duizenden tijdschriftartikelen in Open Access.