Ruim 300.000 Gentse boeken nu ook beschikbaar via Delpher

Ruim 300.000 Gentse boeken nu ook beschikbaar via Delpher

De boeken die de Universiteitsbibliotheek Gent in samenwerking met Google heeft laten digitaliseren zijn nu ook vindbaar via Delpher. Dat betekent een forse uitbreiding van de collectie op Delpher met maar liefst 300.000 boeken, voornamelijk in het Nederlands en Frans uit de periode vóór 1877.

Samenwerking met Google
De Universiteitsbibliotheek Gent was in 2007 de eerste Europese bibliotheek die in samenwerking met Google haar collectie liet digitaliseren. Sinds 2010 werkt Google ook samen met de KB, nationale bibliotheek van Nederland en de universiteitsbibliotheken van onder andere Leiden, Amsterdam en Utrecht. Deze boeken zijn gezamenlijk doorzoekbaar gemaakt op Delpher.

Vooralsnog wordt er binnen Delpher gebruiktgemaakt van de 'Google API'. Dat houdt in dat de zoekopdracht wordt doorgestuurd naar het platform van Google Books, waar de boeken van al deze instellingen feitelijk op staan. Het is de bedoeling om in een later stadium deze werken dieper te integreren in Delpher en zo de Nederlandstalige werken uit Nederland en België integraal doorzoekbaar te maken.

Steeds meer collecties virtueel samengebracht
Door het aanvullen van de boekencollectie op Delpher met de Gentse werken komen boeken virtueel weer bij elkaar die eeuwenlang van elkaar gescheiden geweest. Een mooi voorbeeld is de collectie van boekverzamelaar Isaac Meulman (1807-1868). Zijn collectie - inclusief vele bijzondere pamfletten - werd na zijn dood geveild en kwam deels bij de Universiteitsbibliotheek Gent terecht en deels in Amsterdamse instellingen. De werken zijn nu online weer op dezelfde plaats te bestuderen.