Martin Ros overleden

Martin Ros overleden

Schrijver en voormalig hoofdredacteur van uitgeverij De Arbeiderspers Martin Ros is begin deze week op 83-jarige leeftijd overleden. Martin Ros was onbetwist één van de meest opmerkelijke persoonlijkheden in het boekenvak. Als hoofdredacteur van De Arbeiderspers heeft hij een stempel gedrukt op het literaire landschap.

In 1964 werd hij redacteur bij uitgeverij De Arbeiderspers. De succesjaren van de uitgeverij kwamen toen hij met de al even vermaarde uitgever Theo Sontrop de scepter zwaaide. Er kwam een respectabel fonds voor Nederlandse fictie en non-fictie. Nieuw en succesvol was ook de introductie van de reeks Privé-domein, waarin dagboeken en andere egodocumenten van grote literaire namen werden opgenomen. Ros ontfermde zich bovendien over vertalingen van literaire klassiekers, uit Frankrijk en Duitsland, het werk van Thomas Mann, maar ook de verzamelde werken van Nietzsche.

In 1997 nam hij (gedwongen) afscheid bij De Arbeiderspers na een herseninfarct. Sindsdien werkte hij als freelance-publicist en vertaler. Ros schreef zelf ook boeken, vooral over zijn passie wielrennen.

Ros werd bij een groter publiek bekend door zijn wekelijkse boekrecensies in het radioprogramma TROS Nieuwsshow op Radio 1, die hij vanaf 1985 verzorgde. Omdat de TROS het programma wilde verjongen, moest Ros hiermee stoppen. Dit leverde verdeelde reacties op onder de 800.000 vaste luisteraars. Op 22 december 2007 was zijn laatste uitzending. 

Joost Zwagerman schreef bij het afscheid van Ros op de radio: "Als Martin tegen je sprak, was het alsof er in zijn strottenhoofd een machine van Tinguely in werking werd gezet: het piepte, knorde, juichte, joelde, hijgde en fluisterde, en vaak ook nog eens allemaal gelijktijdig” (...) Als je er de energie voor had, kon je bepaalde mededelingen uit het lawaai decoderen, en dan bleek het meer dan eens bijzonder zinnig wat hij zei.”