Bertelsmann koopt Simon & Schuster

Bertelsmann koopt Simon & Schuster

De kogel is door de kerk: Bertelsmann, ook eigenaar van Penguin Random House, gaat Simon & Schuster kopen. Met de transactie zou 2,175 miljard dollar gemoeid zijn. Vanzelfsprekend dienen de verschillende mededingingsautoriteiten nog hun fiat te geven, maar dan zou de deal ergens in 2021 afgerond moeten worden.

Het huidige management van S&S zal het bedrijf blijven leiden tot de overname geheel is afgerond. De CEO van Penguin Random House, Markus Dohle, schrijft in een brief aan de medewerkers van S&S waarom de overname een goede zaak is: “Simon & Schuster aligns completely with the creative and entrepreneurial culture that we nurture by providing editorial autonomy to our publishers, funding their pursuit of new stories, ideas, and voices, and maximizing reach for our authors. We recognize—and our success has demonstrated— that collaboration makes us all stronger, and by bringing Simon & Schuster onto our global platform, we will be able to connect their authors and books with even more readers.”

Door de overname gaan de nummer 1 en 3 uitgeverijen (qua omvang en omzet) van de USA samen en ontstaat er een uitgeverij die goed is voor een omzet van zo'n 3 miljard dollar.

Volgens Thomas Rabe, de CEO van Bertelsmann,  is de overname van Simon & Schuster een strategische mijlpaal op weg naar het versterken van de wereldwijde content business die Bertelsmann nastreeft. Hij benadrukt ook nog hoe de boekenbranche altijd een onderdeel is geweest van Bertelsmann's identiteit , al vanaf het begin 185 jaar geleden. Dohle voegt daar nog aan toe dat het  een mooie dag was voor de boekenbranche en voor lezen en dat de overname aangeeft hoezeer Bertelsmann gelooft in de toekomst van de boekenuitgeverij.

Achter alle mooie woorden zit natuurlijk harde business. De nummer 2 van USA, HarperCollins, was ook duidelijk in de markt voor de overname en vist nu achter het net. Daarmee wordt het gat tussen HarperCollins en de andere twee uitgeverijen alleen maar groter. De twee uitgeverijen zijn gezamenlijk goed voor bijna 20% van de gehele boekenmarkt in de USA.