Techbedrijven bieden gezamenlijk oplossing voor onderwijs op afstand

Techbedrijven bieden gezamenlijk oplossing voor onderwijs op afstand

Oplopende leerachterstanden en werkdruk in het onderwijs heeft technologiebedrijven Epson, Extron, Logitech en Smit Visual doen besluiten een totaaloplossing te ontwikkelen voor onderwijs op afstand. Met het initiatief Learn Anywhere spelen de bedrijven in op de behoefte van scholen en universiteiten om te zorgen dat de continuïteit van onderwijs op peil blijft.

Met name in het hoger onderwijs gaan studenten en docenten gebukt onder de huidige situatie. Al sinds de uitbraak van het coronavirus worden veel lessen, colleges en tentamens op afstand gegeven of afgenomen. “En dat eist zijn tol,” vertelt Oscar van der Linden, manager bij Epson. “Leerachterstanden bij studenten, toenemende werkdruk bij docenten en vereenzaming groeien met de dag. Met ons gezamenlijke initiatief willen we zorgen dat digitaal en remote lesgeven beter verloopt. Daarmee zorgen we voor continuïteit in het onderwijs en op die manier is lesgeven aangenamer voor alle betrokkenen.”

Speciaal voor het onderwijs ontwikkeld

Al in december vorig jaar besloten de vier bedrijven samen te werken om het onderwijs te voorzien van betere middelen. “Door de corona-uitbraak is die samenwerking in een stroomversnelling gekomen,” zegt Van der Linden. “Al gauw kwamen berichten naar buiten over problemen met het lesgeven en studenten die daar last van hebben. En ook na de huidige pandemie zal de wereld er anders uitzien. Lesgeven op afstand of een combinatie van lokaal en op afstand zal, net als hybride werkvormen, steeds meer de standaard worden.”

“Wanneer leerlingen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, is digitaal samenwerken de beste optie om de les toch door te laten gaan. Bestaande oplossingen zijn echter niet specifiek voor klassikaal onderwijs ontwikkeld en docenten kunnen niet in elke situatie lesgeven op de manier die zij gewend zijn: voor de klas, met een stift om aantekeningen te maken en een digitale oplossing voor presentaties,” aldus Joost Jetten, Head of Enterprise Benelux bij Logitech. “Dit initiatief is het beste alternatief dat technologie kan bieden.”