LocHal in Tilburg verkozen tot beste bibliotheek van Nederland

LocHal in Tilburg verkozen tot beste bibliotheek van Nederland

De timing was wellicht wat cynisch nu alle bibliotheken twee weken dicht moeten, maar afgelopen dinsdag werd de Beste Bibliotheek van Nederland gekozen: de winnaar: De LocHal in Tilburg. Publiek en vakjury verkozen deze bibliotheek tot Beste Bibliotheek van Nederland 2020 en De LocHal mag nu een jaar lang deze titel dragen.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad, het vakblad en platform voor de bibliotheeksector in Nederland en Vlaanderen en Stichting NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland.

LocHal Tilburg won de finale, die bestond uit vijf genomineerde openbare bibliotheken, en kreeg de award uitgereikt door Nina Nannini, directeur van Stichting NBD Biblion tijdens de online masterclass “Transformatie van bibliotheken” die georganiseerd werd in het kader van het 50-jarig bestaan van Stichting NBD Biblion.

Naast LocHal waren nog vier andere bibliotheken genomineerd:

• de bblthk… (Wageningen)
• Forum Groningen
• Forum Zoetermeer
• Bibliotheek Gooi en meer (Huis van Eemnes)

Uiteenlopende mening vakjury en publieksjury
Er deed zich dit jaar iets bijzonders voor. De mening van de vakjury en die van het publiek liep voor het eerst sinds jaren wat de winnaar betreft behoorlijk uiteen. De hoogste ogen bij de vakjury scoorden Forum Groningen (‘Bibliotheek van de toekomst’). Ook roemde de jury het Huis van Eemnes dat door de vakjury geprezen werd om het feit dat het zeer uitzonderlijk is dat een bibliotheek in zo’n kleine gemeente (9500 inwoners) zoveel faciliteiten te bieden heeft, en de samenwerking is aangegaan met tal van maatschappelijke organisaties waardoor een zeer brede programmering ontstaat.

Maar de winnaar van de NBD Biblion Award wordt niet alleen gekozen door de vakjury. Ook de stem van het publiek telt voor de helft mee. En het publiek stemde massaal op de LocHal (en als runner-up Forum Groningen.) LocHal was in staat om zéér veel publieksstemmen te trekken. Dat duidt naast op goed bibliotheekwerk – waar de vakjury ook oog voor had natuurlijk – ook op goed pr-werk, dat daar vanzelfsprekend deel van uitmaakt. De vakjury over de LocHal: ‘Alhoewel er met verschillende partijen wordt samengewerkt, is de uitstraling van dit bijzondere erfgoedgebouw in de eerste plaats die van een bibliotheek met een zeer ruime collectie'.

In totaal hebben gedurende de maand oktober bijna 12.000 mensen hun stem uitgebracht op de website van Bibliotheekblad. 

Juryleden
De vakjury bestond uit

  • Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden),
  • Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle),
  • Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal),
  • Wendy de Graaff (publiciste),
  • Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad)
  • Eimer Wieldraaijer (voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad en adviseur).

De vijf genomineerde bibliotheken werden bezocht door deze juryleden, die hun kennersblik lieten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners.

Doel verkiezing
Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek willen Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.