IAB Nederland en VEA gaan samen verder

IAB Nederland en VEA gaan samen verder

Tijdens een ingelaste algemene ledenvergadering hebben de leden van IAB Nederland (100%) en VEA (89%) met een grote meerderheid ingestemd met een fusie tussen beide brancheverenigingen. Het akkoord geeft de brancheverenigingen de ruimte om in de komende twee maanden de nieuwe (visuele) identiteit uit te werken, het integratieproces voor te bereiden en de statuten op te stellen.

Deze statuten zullen nog formeel voorgelegd worden aan alle leden waarna de fusie officieel een feit zal zijn. Per 1 januari 2021 zullen de brancheverenigingen dan officieel samen verder gaan als een nieuw innovatief brancheplatform dat de hele marketingketen verbindt en de belangen van in totaal 260 leden behartigt.

Voltallig bestuur aangenomen

Ook het voorgestelde bestuur is tijdens de ingelaste ledenvergadering in zijn geheel door de leden aangenomen. Het nieuwe bestuur bestaat per 1 januari uit voorzitter Marion Koopman (huidige voorzitter VEA), vicevoorzitter Saskia Wagenmakers (huidige voorzitter IAB Nederland), Gijs de Bruijn (Accenture Interactive), Joris Lak (Albert Heijn), Dick van der Lecq (DDB Unlimited), Yvonne Prins (UM Nederland), Atva van Zanten (Mindshare), Brian Hirman (GUC Agency/Intracto Group), Tim Geenen (LiveRamp), Dorine van Mullem (Talpa Network), Baba Touré (Hammerfest), Diana van Roest (Google) en Jos Govaart (Coopr). Directeur van de nieuwe vereniging wordt Wendy Pouw. Talmon Kochheim, de huidige directeur van de VEA, zal als adviseur betrokken blijven.

Branchevereniging die breder kijkt, denkt en werkt

De reacties vanuit de achterban op de voorgenomen fusie waren overwegend positief, aldus Marion Koopman. "Na een jaar lang intensief gesprekken te hebben gevoerd was het voor ons niet meer dan vanzelfsprekend om de ambitie uit te spreken dat we samen verder wilden gaan. Dat zowel de leden van VEA als die van IAB Nederland dit gevoel zo ruim delen, is een fijne bevestiging. Velen beseffen dat het heel logisch is om dit te doen. Het is tijd voor meer verbinding in de branche."

Uitdagende deadline

De brancheverenigingen streven om de fusie in twee maanden af te ronden. Een uitdagende deadline, maar volgens directeur Wendy Pouw haalbaar. "Net als bij onze leden zijn de uitdagingen waar we mee te maken krijgen nooit eendimensionaal. Ze vragen om een grote diversiteit aan mensen en disciplines en laat dat nu precies zijn wat we door deze fusie hebben gecreëerd. Een compleet nieuw team en bestuur die niet kunnen wachten om de nieuwe vereniging vorm te geven en te leiden. En doordat we van beide verenigingen de sterke punten behouden, ligt onze focus nu op de nieuwe naam, huisstijl en statuten."

Foto Gerd Altmann via Pixabay