YouTube biedt ruimte aan 'onafhankelijke' nieuwsmakers

YouTube biedt ruimte aan 'onafhankelijke' nieuwsmakers

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat YouTube, in ieder geval in de USA, een belangrijke bron aan het worden is als het gaat om nieuwsconsumptie. Iets meer dan 25% van de ondervraagden gaf aan nieuws via dit kanaal tot zich te nemen, drie kwart daarvan ziet YouTube zelfs als een belangrijke nieuwsbron..

In de USA is net iets minder dan de helft van de nieuwskanalen op YouTube 'onafhankelijk' dat wil zeggen niet verbonden aan een officiele nieuwsorganisatie zoals CNN of Fox. Deze kanalen hebben vaak een trouw publiek gevonden, 23% van de ondervraagden geeft aan vaak het nieuws uit zo'n onafhankelijk kanaal te halen, ongeveer hetzelfde percentage dat zegt het nieuws via nieuwsorganisaties te halen.

Blijkbaar zijn de meningen over dit soort kanalen wel verdeeld, want ongeveer een derde van de ondervraagden gaf ook aan nooit naar dit soort kanalen te kijken of hun nieuws uit dit soort bronnen te halen, Voor de officiele nieuwsmedia ligt dit op ongeveer 25% als het gaat om YouTube.

Veel van de onafhankelijke kanalen blijken te zijn gelieerd aan een specifiek persoon die een flink aantal volgers heeft weten op te bouwen. Zo'n 70% van de onafhankelijke kanalen blijken persoonlijke kanalen te zijn. De meeste van deze kanalen verdienen hun geld door donaties door kijkers via crowdfunding of reguliere bijdragen en soms ook door merchandise. Een beperkt aantal gebruikt advertenties via YouTube.