Weigering cover Opzij door Facebook zorgt voor ophef maar blijkt storm in glas water (update)

Weigering cover Opzij door Facebook zorgt voor ophef maar blijkt storm in glas water (update)

Facebook heeft de cover van tijdschrift OPZIJ geweigerd op het social media platform. Het bericht met de cover is geweigerd omdat deze in strijd zou zijn met de richtlijnen van het sociale medium. De nieuwe richtlijnen met betrekking tot Blackface, foto's van zwarte piet, zouden hier aan ten grondslag liggen

Op de geweigerde cover staat een foto van conservator Abbie Vandivere van het Mauritshuis, die speciaal voor OPZIJ is gemaakt. Hierop is de zwarte vrouw afgebeeld als het witte meisje met de parel, naar het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Vandivere haalde de wereldpers door haar ontdekkingen tijdens de restauratie van het schilderij.

OPZIJ-hoofdredacteur Marianne Verhoeven noemt de actie van Facebook “volkomen ridicuul” en zegt ook dat de cover “absoluut niet” is gekozen om een standpunt in te nemen in het gesprek over blackface. “We wilden een foto van Abbie op de cover waardoor gelijk duidelijk is waarom ze op de cover staat.”

Volgens Facebook heeft de weigering niet te maken met de nieuwe richtlijn, die nog moet ingaan: "Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afro-pruik of grote lippen."

"We kunnen bevestigen dat de advertentie van OPZIJ is geweigerd op basis van een eenvoudig op te lossen praktisch probleem. Het nieuwe blackface beleid is nog niet actief en de bewering dat er een verband is tussen deze advertentie en dit beleid is onjuist. We gaan in gesprek met OPZIJ om hen te helpen met het management van hun Facebook en Instagram advertenties."

UPDATE: inmiddels is duidelijk dat de reden van de weigering te maken had met de registratie van Opzij bij Facebook: het tijdschrift staat niet geregistreerd als nieuwspagina en dat leidde tot de weigering van de advertentie met de veel besproken cover. Het blijkt dus allemaal een storm in een glas water, vooral veroorzaakt door de cover in combinatie met de weigering.