Uitgeverij Atlas Contact werkt samen met jong talent van ArtEZ Hogeschool

Uitgeverij Atlas Contact werkt samen met jong talent van ArtEZ Hogeschool

Studenten aan ArtEZ Hogeschool hebben zich onder leiding van kunstenaar en docent Tammo Schuringa laten inspireren door De slaap die geen uren kent van Sebastiaan Chabot. Binnen enkele maanden bedachten, ontwierpen, tekenden, fotografeerden en monteerden drie kunstenaars animaties en illustraties ten behoeve van de debuutroman van Chabot.

"Tammo Schuringa heeft onder andere de schitterende illustratie van de internationale bestseller De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld gemaakt. Zijn enthousiasme over de drie studenten was zo groot dat wij meteen nieuwsgierig werden. Het is heel bijzonder dat de studenten De slaap die geen uren kent zo goed hebben doorgrond en hoe ze hun verscheidenheid aan talenten hebben ingezet", zegt Mariska Kleinhoonte van Os, redacteur Atlas Contact.

De slaap die geen uren kent draait om de mogelijke levens van hoofdpersoon Kurt Victor Karl Kuschfeld en zijn familieleden, en om de vraag ‘wat als’, wat als het leven net anders was gelopen. De vier generaties binnen deze familie verlangen ieder op hun eigen manier iets gedenkwaardigs te doen, uit angst niet te worden herinnerd. 
 
Melissa van Vugt (1995) maakte een animatie van Kuschfeld die zijn geliefde Livna treft op het station. ‘Het verhaal is heel beeldend geschreven en sleept je mee, dit wilde ik ook voor de animatie. Het doel was om de sfeer goed over te brengen, maar tegelijkertijd ook het mysterie te behouden zonder dat dat ten koste ging van de persoonlijkheid van de personages.’ https://www.youtube.com/watch?v=AIEXG_WrZ6Q

Ella Sangster (1997) maakte een reeks binnenwerkillustraties en een nieuw omslagbeeld, waaruit de uitgeverij twee beelden selecteerde. Een dappere keuze, aangezien binnenwerkillustraties, meer dan een animatie, een verband aangaan met de romanwerkelijkheid, én omdat het bestaande omslag van niemand minder is dan van Anton Corbijn. 
De illustraties zijn vanaf vrijdag 17 juli te zien op de Facebookpagina van AtlasContact

Noortje Rap (1998). ‘Ik heb geprobeerd de sfeer te vatten die in De slaap die geen uren kent duidelijk voelbaar is. Een surreële ontmoeting vormt het begin van het boek, en staat centraal in deze korte trailer. Wat materiaal betreft heb ik gekozen voor een combinatie van grafietpotlood en olieverf, waarmee ik de frames een voor een getekend heb. Omdat elke tekening anders is, lijkt het eindresultaat op een schilderij dat tot leven is gekomen. En dat is dan weer erg toepasselijk voor het boek.’ https://www.youtube.com/watch?v=lP3UPymPZKI