Nederlands Dagblad start inhoudelijke samenwerking met Franse en Italiaanse kranten

Nederlands Dagblad start inhoudelijke samenwerking met Franse en Italiaanse kranten

Het Nederlands Dagblad gaat samenwerken met de Franse krant La Croix en het Italiaanse Avvenire. Als christelijke kranten bundelen ze de krachten om de stem van christenen in Europa duidelijker te laten horen. Het eerste gezamenlijke journalistiek project gaat over vijf jaar vluchtelingencrisis in Europa.

Vanaf zaterdag 20 juni, Wereldvluchtelingendag, publiceren de drie kranten een reeks interviews en reportages uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje over dit onderwerp, gemaakt door journalisten van de verschillende kranten. Eind volgende week verschijnt een gezamenlijk interview met Eurocommissaris Ylva Johansson van Migratie.

De samenwerking begon in mei met het uitwisselen van kopij. "We zijn er trots op dat samenwerking daadwerkelijk slaagt, en gezamenlijk journalistieke productie oplevert die je als krant alleen moeilijker van de grond krijgt’, zegt adjunct-hoofdredacteur Daniël Gillissen. "Het Nederlands Dagblad heeft altijd contact met andere christelijke kranten wereldwijd gehad. Uiteindelijk bleef dat beperkt tot overleg tussen hoofdredacties. Nu wordt resultaat zichtbaar in de krant."

De samenwerking ontstond door contacten die Hendro Munsterman, de vaticaanwatcher van het ND die in Frankrijk woont, legde met de Franse katholieke krant La Croix. Eind 2017 bezocht een ND-delegatie de redactie in Parijs. Gillissen: "Het werd een zeer aangename ontmoeting. Het onderlinge vertrouwen was meteen groot. We herkenden elkaars journalistieke aanpak en identiteit: gelovige kranten die midden in de samenleving staan."

Toch liet daadwerkelijk samenwerken op zich wachten. "De coronacrisis fungeert nu als een katalysator. We zien dat we voor een deel dezelfde onderwerpen belichten en interesses delen. De kranten hebben alle drie aandacht voor solidariteit, armen, zwakken en migranten."