We luisteren meer naar de radio

We luisteren meer naar de radio

De tijd die Nederlanders tijdens de coronacrisis besteden aan radioluisteren blijft stijgen. In week 13 luisterde men gemiddeld 185 minuten per dag naar de radio, in de week daarvoor was dat 173 minuten; een stijging van 7%. Als we alleen kijken naar de radioluisteraars, dan is de stijging 11%: van gemiddeld 272 minuten per dag in week 12 naar gemiddeld 301 minuten in week 13. Het weekbereik blijft stabiel op 85%. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Onder de noemer ‘NLO Trends’ heeft NLO een analyse verricht naar de gemiddelde luistertijd en het bereik van radiozenders op weekbasis. Uit de data blijkt dat de gemiddelde luistertijd in week 13 opnieuw is toegenomen. De toename is zowel zichtbaar onder de totale groep Nederlanders van 10 jaar en ouder, als onder de radioluisteraars.

De toename in de luistertijd is wederom goed zichtbaar op de thuislocatie. In week 13 is sprake van een stijging van 8 minuten ten opzichte van week 12; in laatstgenoemde week werd al een toename van 29 minuten ten opzichte van week 11 genoteerd. De luistertijd op het werk en school kent een herstel van 6 minuten en komt uit op gemiddeld 35 minuten per dag, waarmee het weer op het niveau van week 10 zit.

Over het onderzoek ‘NLO Trends’
Het Nationaal Luister Onderzoek publiceert maandelijks de luistercijfers die betrekking hebben op een tijdvak van twee maanden. Deze luistercijfers zijn gebaseerd op het radiolog wat respondenten gedurende een week bijhouden. Ongeveer 93% van het radiopanel vult het radiolog online in via smartphone, tablet of laptop/PC. Daarnaast vult een deel van het radiopanel een papieren versie van het radiolog in. Het verwerken van de papieren radiologs neemt relatief veel tijd in beslag, waardoor snel inzicht in actuele gebeurtenissen onmogelijk is. NLO Trends is dan ook gebaseerd op alleen de online ingevulde radiologs, waardoor er verschillen kunnen ontstaan tussen de maandelijkse en de wekelijkse luistercijfers.