BREIN stopt man die illegaal e-books per e-mail aanbiedt

BREIN stopt man die illegaal e-books per e-mail aanbiedt

Niet alleen via online platforms maar ook via e-mail worden illegaal e-books aangeboden. Het is niet toegestaan om digitale kopieën van boeken aan anderen te koop of te geef aan te bieden. Soms kom je er met een waarschuwing vanaf zoals onlangs, Jos D, die via e-mail gratis 33 titels aanbood waaronder De zeven zussen-serie van Lucinda Riley, Schilderslief van Simone van der Vlugt en Finse Dagen van Herman Koch. Bij illegale verkoop wordt echter een schikking met boetebeding getroffen of een procedure gestart.

“In dit geval dacht de aanbieder dat hij zijn zelf gekochte e-books wel mocht delen net zoals een papieren boek,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Maar een papieren boek kun je maar één keer tegelijk weggeven. Van een e-book geef je tegelijkertijd tientallen kopieën weg, dat loopt al snel naar honderden of zelfs duizenden als die mensen ook weer kopieën weggeven en dat is dan nog maar één geval. Mensen denken wat maakt het uit maar dat hakt er natuurlijk behoorlijk in qua inkomsten voor schrijvers en uitgevers. Die kunnen dat niet hebben, zeker nu niet.”

“Het zijn moeilijke tijden nu, dat realiseren wij ons. Dit geldt voor iedereen, voor u, voor ons maar ook voor de schrijvers en uitgevers. En voor iedereen heeft het impact, zowel zakelijk als privé. Voor de schrijvers en uitgevers geldt echter ook dat zij moeten rondkomen van hun creatieve arbeid en dat lukt niet of veel minder als hun werk ook nog eens illegaal verhandeld wordt. De handhaving die BREIN doet in dat kader blijft dan ook, ook in deze moeilijke tijden, noodzakelijk en wij staan hierin onze aangeslotenen onverminderd bij” aldus BREIN in haar brief aan D.