Mathijs van Nieuwkerk ontvangt 'Vriend van het boek'-speldje

Mathijs van Nieuwkerk ontvangt 'Vriend van het boek'-speldje

Het boekenvak heeft Matthijs van Nieuwkerk bedankt voor zijn tomeloze inzet om boeken onder de aandacht te brengen. Hij ontving een gouden Vriend van het Boek-speldje en de bijbehorende unieke oorkonde uit handen van het Boekenpanel.

Van Nieuwkerk kreeg het speldje niet alleen voor het boekenpanel dat sinds 2012 deel uit heeft gemaakt van DWDD, maar ook omdat hij in het programma ruim tijd maakte voor auteurs en hun boeken en ook omdat hij Adriaan van Dis wist te verleiden om rondom de boekenweek een speciale editie te maken van 'Hier is ... Adriaan van Dis'.

Met de titel Vriend van het Boek eert het collectieve boekenvak Van Nieuwkerk voor zijn tomeloze inzet om boeken onder de aandacht te brengen. Hij is de eerste die zich officieel Vriend van het Boek mag noemen.

Eveline Aendekerk, directeur Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek: ‘Voor het boekenvak is het een groot gemis dat Matthijs gaat stoppen met DWDD. Zijn liefde voor het boek en zijn onvermoeibare inzet om lezen te bevorderen heeft voor een enorme verandering gezorgd in de Nederlandse leescultuur. Tegen de stroom van ontlezing in, is hij duidelijk een intrinsiek gemotiveerde lezer die oprecht het enthousiasme voor het lezen van boeken als iets positiefs, fijns en leerzaams presenteerde. Alle genres kregen zijn aandacht en in de slipstream van al die titels profiteerden ook tal van andere titels door de gang naar boekwinkel en bibliotheek.

Veel van de in DWDD besproken boeken, belandden in De Bestseller 60 van de CPNB. Dat is het beste bewijs voor het ‘DWDD-effect’ op het boekenvak. Op zijn geheel eigen wijze liet Matthijs de meerwaarde van boeken zien. En dat is onontbeerlijk voor de Nederlandse samenleving. Ik hoop dat veel presentatoren maar ook andere boegbeelden, zoals sporters, acteurs, politici, influencers en ‘gewone’ lezers, maar ook bedrijven, het stokje van hem overnemen en zijn voorbeeld volgen als Vriend van het Boek!’