Corona-update: meer internationale boekenbeurzen afgelast

Corona-update: meer internationale boekenbeurzen afgelast

Simon&Schuster en een aantal kleinere kinderboekenuitgevers hebben besloten niet deel te nemen aan de Bologna's Children's Book Fair. De belangrijkste beurs als het om kinderboeken gaat, is al verplaatst 30 maart t/m 2 april naar 4 t/m 7 mei. Bologna ligt buiten de zones met de meeste infecties (Lombardije en Veneto), maar ook daar zijn tal van besmettingen en doden geregistreerd. Inmiddels heeft de Italiaanse regering restricties voor heel Italië afgekondigd. De organisatie beslist voor het einde van de maand of de beurs doorgaat of niet.

Een andere Italiaanse beurs die in spanning verkeert over de vraag hoe lang de regeringsmaatregelen nog duren is die van Turijn, die van 14 t/m 18 mei gehouden wordt. Door de coronadreiging is de boekverkoop in Noord-Italië met 50% afgenomen; dan is een beetje vreemd omdat nu de theaters en restaurant om 18.00 uur sluiten de inwoners meer tijd hebben om te lezen.

Ook de Leipziger Buchmesse (12-15 maart) en het festival Leipzig liest zijn geannuleerd om het risico van verspreiding van het corona virus in te dammen. Het Nederlands Letterenfonds had voor deze Buchmesse een grootschalige presentatie van Nederlandse literatuur georganiseerd met ruim twintig optredens door twaalf schrijvers, van wie recent een eerste Duitse vertaling van hun werk is verschenen. Nu de Leipziger Buchmesse niet doorgaat, is een kleiner alternatief programma met enkele auteurs georganiseerd in Berlijn (vandaag) en in Halle (op 12 maart).