Corona-virus verstoort internationale uitgeefbeurzen (update)

Corona-virus verstoort internationale uitgeefbeurzen (update)

De uitbraak van het corona-virus heeft nu ook invloed op de uitgeefbranche. Normaal is dit de tijd van het jaar waarin een aantal belangrijke internationale uitgeefbeurzen plaatsvinden: London Bookfair en Bologna's Children's Book Fair. De laatst is uitgesteld, de eerste moet het doen zonder grote spelers. Ook de boekproductie kan in gevaar komen.

Twee toonaangevende uitgevers, Simon & Schuster en Ingram, hebben inmiddels officieel laten weten niet naar de London Bookfair te zullen gaan. Penguin Random House, Macmillan en HarperCollins hebben aangegeven van dag tot dag te bekijken wat ze zullen doen. Uitgevers uit Aziatische landen hebben sowieso al afgezegd, de meesten van hen zijn niet in staat de reis naar London te maken vanwege allerlei reisverboden.

De beurs in Bologna, de belangrijkste als het gaat om kinderboeken, is inmiddels verplaatst naar 4 t/m 7 mei. De beurs stond gepland voor 30 maart tot april. In commentaren over dit besluit werd direct al getwijfeld aan de nieuwe datum, zeker gezien de omvang van de uitbraak in Italië.

Productie
Veel uitgevers maken gebruik van drukkers in Azie, vooral partijen in de USA, en ook daar gaan nu problemen ontstaan. In de USA zijn door een aantal uitgevers de publicatiedata van nieuwe boeken inmiddels aangepast.

UPDATE (2 maart): inmiddels is duidelijk dat ook de medewerkers uit de USA van HarpersCollins, Hachette en Penguin Random House niet naar Londen zullen komen. De Livre Paris, gepland net na de London Bookfair is inmiddels ook gecanceld. De Franse overheid verbiedt samenkomsten van meer dan 5000 mensen vanwege het gevaar van besmetting.

UPDATE (4 maart): Ondanks de afzeggingen van een aantal grote uitgevers gaat de London Book Fair wel gewoon door. De Leipzig Book Fair, die gepland stond van 12-15 maart is echter wel gecanceld.