FD Hoofdredacteur Jan Bonjer verruilt media voor waterschap

FD Hoofdredacteur Jan Bonjer verruilt media voor waterschap

Nadat eerst Sjors Fröhlich al de stap van media naar openbaar bestuur maakte, krijgt de FD Mediagroep met een tweede vergelijkbare overstap te maken: Hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad Jan Bonjer vertrekt na ruim acht jaar bij de FD Media Groep. Hij is voorgedragen als dijkgraaf van het Waterschap Hollandse Delta.

Dit waterschap omvat alle Zuid-Hollandse eilanden inclusief de Rotterdamse haven en zorgt voor waterveiligheid en schoon water voor bijna één miljoen inwoners in dertien gemeenten. De Verenigde Vergadering van het waterschap heeft de voordracht woensdagavond bekendgemaakt.

Digitale omslag
In de ruim acht jaar dat Bonjer de leiding heeft gehad bij Het Financieele Dagblad is veel bereikt. Zo heeft hij een digitale omslag gerealiseerd. Maar ook de papieren editie werd vernieuwd. Het FD is hard gegroeid en telt inmiddels bijna 100.000 betalende abonnees.

De FD Mediagroep laat Bonjer met spijt in het hart gaan. ‘Jan heeft leiding gegeven aan de enorme transitie van het FD’, laat algemeen directeur Eugenie van Wiechen in een reactie weten. ‘Dit heeft er niet alleen toe geleid dat het FD voorop loopt in het medialandschap, maar ook dat de oplage bijna is verdubbeld in een krimpende markt. Een geweldige prestatie waar we hem zeer dankbaar voor zijn.’

Bonjer heeft gedurende twee decennia krantenredacties geleid, onder meer die van het Dagblad van het Noorden en van het Algemeen Dagblad/AD.

‘Journalistiek in mijn bloed’
‘De journalistiek, de media, de dagbladen waaraan ik gedurende bijna twintig jaar als hoofdredacteur leiding mocht geven, zitten in mijn bloed’, zo schrijft Bonjer in een mail aan zijn redactie.

Maar: ‘Het openbaar bestuur lonkte al langer. Ik werd me de afgelopen maanden bewust van de behoefte aan een nieuwe, grote ‘klus’. En toen kwam het Waterschap op mijn pad. In die wereld komen vraagstukken samen die mij intrigeren en waaraan ik graag wil werken: het beschermen van ons land tegen de zeespiegelstijging, de verzilting, de verdroging en het zorg dragen voor een gezonde watervoorziening, voor burgers, bedrijven, de landbouw, de natuur.’