Bertelsmann volledig eigenaar van Penguin Random House

Bertelsmann volledig eigenaar van Penguin Random House

Pearson heeft de laatste 25% van haar aandelen van Penguin Random House verkocht aan het Duitse Bertelsmann-concern, dat nu voor de volle 100% eigenaar is van de uitgeverij. Met de koop van de aandelen is 675 miljoen dollar gemoeid.

De verwachting is dat de overname in het tweede kwartaal van 2020 zal worden geëffectueerd. Bertelsmann heeft sinds 2013 een meerderheidsbelang in de uitgever, die afgelopen jaar een omzet draaide van 3,4 miljard euro met een operationele winst van 528 miljoen euro.

Thomas Rabe, voorzitter en CEO van Bertelsmann en RTL Group en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Penguin Random House: "De verhoging naar het 100 procents-belang is een mijlpaal voor Bertelsmann. We zijn er trots op dat dit bedrijf nu volledig onderdeel zal worden van Bertelsmann." De topman verwacht dat PRH zowel door organische groei als door acquisities verder zal groeien.

Markus Dohle,  CEO van Penguin Random House en lid van het Bertelsmann Executive Board: "De volledige overname van Penguin Random House is een bewijs van Bertelsmanns geloof in de toekomst van boeken en lezen en hun vertrouwen in onze wereldwijde collega's om het bedrijf de komende jaren te laten groeien."

Bertelsmann is voor 75 procent aandeelhouder van RTL Group, waar RTL Nederland en Fremantle (Blue Circle) onderdeel van zijn.

Pearson heeft het afgelopen jaar een mager jaar gekend waarbij de omzet van de educatieve tak in de USA flink is afgenomen. De verkoop van aandelen zorgt voor een nodige cash-injectie. De CEO van Pearson, Joe Fallon, heeft inmiddels ook aangekondigd aan het eind van 2020 te zullen aftreden zodra er ook een goede opvolger is gevonden