Vlaamse Boekenbeurs zet in op vernieuwing

Vlaamse Boekenbeurs zet in op vernieuwing

Boek.be heeft de verdere vernieuwing van de Boekenbeurs uit de doeken gedaan. Speciale aandacht gaat dit jaar naar betrokkenheid, nieuwe ticketformules, nieuwe belevingsfactoren en een diepgaand vernieuwd grondplan.

Ook dit jaar wil men met de Boekenbeurs vernieuwen om zo haar positie als een van de grootste culturele evenementen in Vlaanderen te versterken. 12 dagen lang laten honderden exposanten, auteurs en illustratoren je opnieuw wegdromen van het (on)bekende tijdens signeersessies, workshops, debatten, lezingen, voorleesmomenten en mini-optredens in Antwerp Expo.

De Boekenbeurs 2019 werkt dit jaar voor het eerst samen met een nieuwe partner: Port of Antwerp. Vorig jaar was er een eerste samenwerking met KU Leuven, deze editie is ook Universiteit Antwerpen aan boord. Beide universiteiten nemen apart én samen verschillende podiumactiviteiten voor hun rekening.

Auteurs verbinden met hun lezerspubliek
Voor een beurs waar beleving centraal staat, is een goed contact tussen een auteur en zijn lezers onmisbaar. Daarom zet de Boekenbeurs 2019 als nooit tevoren in op het verbinden van bezoekers met hun favoriete schrijvers. Naast de vele gesprekken, lezingen en debatten op de auteurspodia wordt daarom de ‘Audiotour’ in het leven geroepen: een dagelijkse rondleiding doorheen de beurs, door de ogen van een schrijver. Bezoekers krijgen zo een unieke blik op de Boekenbeurs en ze komen te weten hoe een auteur de beurs ervaart, wat hij of zij zelf graag leest en deelt hij of zij enkele anekdotes.

Bovendien worden ook debutanten meer in de kijker gezet. In de aanloop naar en tijdens de Boekenbeurs kunnen bezoekers elke dag een nieuw talent leren kennen op www.boekenbeurs.be. De kersverse auteur deelt er zijn Boekenbeursherinneringen, -verwachtingen en boekentips met de lezer. Op de nieuwe Boekenbeursblog verschijnen elke dag interviews en reportages vanop de beursvloer.

Nieuwe visie op grondplan
Verder bouwend op het vernieuwingstraject en het creëren van een nauwere band tussen bezoekers en auteurs werd het grondplan dit jaar flink aangepast.

Er zijn dit jaar drie focuszones: de Kinderboekenzone in Hal 2 wordt de grootste toegewijde kinderboekenruimte van Europa. Hier zullen grenzen vervagen en komt de nadruk volledig te liggen op de jonge lezer, inclusief auteurspodium waar uitsluitend activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. In Hal 3 komt een focuszone gewijd aan Literatuur & Non-Fictie en eveneens een zone rond Kunst & Lifestyle.

De Boekenbeurs als platform
Met Hal 4XL werd 2.500 m2 in oppervlakte toegevoegd aan de beurs. In deze hal worden ontmoetingen georganiseerd met grote, internationale auteurs, waaronder Bill Bryson, Donna Hay en Geert Mak, naast enkele evenementen die de Boekenbeurs als platform op de kaart zetten.

Daarnaast wordt een congres georganiseerd van de Federation of European Publishers (FEP).

Familie+-ticket
"Kinderen tot twaalf jaar hebben sowieso gratis toegang, maar we merken dat ook veel tieners de beurs bezoeken. Voor gezinnen met grote kinderen kan een bezoek aan de Boekenbeurs duur uitvallen. Daar willen we dit jaar iets aan doen met de invoering van het Familieticket," stelt Vé Bobelyn, verantwoordelijke van de Boekenbeurs.

Voor 25 euro krijgen (maximaal) twee volwassenen met (maximaal) vier kinderen toegang tot de Boekenbeurs. Daarnaast blijven de verschillende voordeelformules behouden, met onder meer het abonnement voor de volledige duur van de Boekenbeurs, de B-dagtrip, het combiticket van De Lijn, het jongerenticket en het seniorenticket. 

Inzetten op beleving
Beleving staat centraal op de Boekenbeurs 2019. De bezoeker vormt het hart van de beurs en om hen naar de toekomst toe nog meer te betrekken bij het grootste boekenfestival van het land, organiseren we dit jaar een bezoekersenquête. We vragen hen hoe zij de Boekenbeurs van de toekomst voor ogen hebben. Naast de beoordeling van vele belevingsfactoren zoals signeersessies, podiumevenementen en auteursinitiatieven zal het resultaat van die enquête de Boekenbeurs in de toekomst verder vorm geven.