KB wil metadateren met kunstmatige intelligentie

KB wil metadateren met kunstmatige intelligentie

De afgelopen maanden heeft een team van KB-medewerkers samen met onderzoekers van verschillende universiteiten de mogelijkheden verkend van het automatisch beschrijven van publicaties. Om boeken en dergelijke snel terug te kunnen vinden in het onmetelijke archief van de KB moet zowel de vorm van de drager als de inhoud goed beschreven worden met metadata. Die gegevens worden steeds meer aangeleverd, bijvoorbeeld door uitgevers, maar het gebeurt ook nog steeds deels handmatig. Kunstmatige intelligentie kan helpen om dat proces minder arbeidsintensief te maken.

"Mede door de groei van digitaal vervaardigd materiaal (born digital) en de groeiende opslag van websites verwachten we de komende jaren meer publicaties dan voorheen te willen bewaren. Daarom verkennen we de mogelijkheden om het handmatig beschrijven van publicaties te optimaliseren. De groeiende stroom volledig digitaal beschikbare publicaties biedt daarbij een kans: dankzij slimme technologieën en ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zijn we steeds beter in staat om die digitale teksten door de computer te laten interpreteren."

In het whitepaper 'Verkenning mogelijkheden automatisch metadateren' presenteren de auteurs de verkregen inzichten, die grotendeels voortkomen uit de ICT With Industry-workshop, eerder dit jaar.

Foto:  OlafJanssen, CC  Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 Unported