Jaarverslag NDP Nieuwsmedia

Jaarverslag NDP Nieuwsmedia

NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven, presenteert het interactieve jaarverslag over 2018.

Het jaarverslag biedt een gedetailleerd en interactief cijfermatig overzicht van de prestaties van de gezamenlijke nieuwsbedrijven.

In 2018 daalde de totale omzet van de dagbladtitels met 0,4 procent naar € 1.090 miljoen. In 2017 bedroeg de afname nog 2 procent. De geringe daling is het gevolg van een combinatie van een lichte daling op de lezersmarkt en een kleine stijging op de advertentiemarkt. 

De ontwikkeling van advertentie-inkomsten valt op. In 2018 was er sprake van de eerste stijging (0,4 procent) op de advertentiemarkt in elf jaar tijd. In 2017 liepen deze opbrengsten nog met 5 procent terug. De jaren ervoor was de daling nog groter. 

De lezersmarktomzet, uit onder meer abonnementen en losse verkoop, daalde licht (-0,5 procent). In 2017 daalde de omzet uit de lezersmarkt met 1 procent. De omzet van digitale producten is in 2018 aanzienlijk toegenomen, zowel op de lezersmarkt (+12 procent) als op de advertentiemarkt (+21 procent).

Daarnaast wordt in het jaarverslag beschreven hoe NDP Nieuwsmedia zich heeft ingezet voor de zakelijke en journalistieke belangen van de lidbedrijven.

Lees hier het hele interactieve jaarverslag