FTM maakt bezwaar tegen wetsontwerp btw-tarief

FTM maakt bezwaar tegen wetsontwerp btw-tarief

Follow The Money (FTM) heeft het ministerie van Financiën in een brief laten weten welke bezwaren ze heeft tegen het wetsvoorstel ePublicaties. Daarin wordt geregeld welke digitale publicaties per 1 januari 2020 het lage btw-tarief mogen rekenen en welke niet. FTM vreest dat alleen digitale nevenproducten van papieren uitgaven in de lage categorie gaan vallen. Digital only zou onder het hoge tarief blijven vallen, waarmee het een innovatie belemmerende belasting wordt.

FTM staat hierin niet alleen: ook koepelorganisatie NDP, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten verwachten dat het lage btw-tarief van 9 procent alleen gaat gelden voor digitale producten van kranten, tijdschriften en boeken, en dat zelfstandige digitale producten onder het hoge tarief van 21 procent blijven vallen.

Uitgever Jan-Willem Sanders van FTM maakt bezwaar tegen een onderscheid dat “gemaakt wordt op vorm, bundeling en verschijningsfrequentie en niet op inhoud en kwaliteit”. […] “De partijen die het meest gaan profiteren van het wetsontwerp zoals dat er nu ligt, zijn de bedrijven die nu al een dominante positie in de markt hebben en over een groot deel van hun lezersinkomsten al kunnen rekenen op het lage btw-tarief. Het hogere btw-tarief voor digital only-uitgaven verhoogt bovendien de drempel voor nieuwe partijen om toe te treden tot de Nederlandse markt voor journalistiek. Wij vinden het belangrijk dat deze markt pluriform is, en dat innovatieve partijen niet op een fiscale achterstand komen te staan als gevolg van hun vernieuwende karakter.”