Onderzoek in UK: Lezen onder kinderen neemt af

Onderzoek in UK: Lezen onder kinderen neemt af

Uit een Brits onderzoek, uitgevoerd in het kader van World Book Day (7 maart), blijkt dat het aantal kinderen en jongeren die lezen voor hun plezier sterk aan het afnemen is. In 2015 las nog 43% van de jongeren tussen 8 en 18 jaar voor hun plezier, nu is dat slechts 25,7%.

Het onderzoek is uitgevoerd door de National Literacy Trust dat heeft gekeken naar het leesgedrag onder jongeren. World Book Day zou een rol kunnen spelen in het ombuigen van deze tendens. In de UK, hoe kan het ook anders, valt World Book Day op 7 maart, terwijl de rest van de wereld deze dag op 23 april organiseert.

23 April is namelijk een symbolische datum in de wereldliteratuur. Op dezelfde dag, 23 april 1616 overleden Cervantes, William Shakespeare en Inca Garcilaso De La Vega. Daarnaast is 23 april ook de geboorte of overlijdensdatum van andere prominente auteurs zoals; Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo.

Voor UNESCO was dit in 1995 de reden om 23 april uit te roepen tot de jaarlijkse Wereld Boeken Dag, ter promotie van lezen, publiceren en het beschermen van publicaties door middel van copyright wereldwijd.

Meer bij The Bookseller