Rechter USA verbiedt handel in 2e hands digitale bestanden

Rechter USA verbiedt handel in 2e hands digitale bestanden

Een eerdere uitspraak door een rechter dat de dienst van ReDigi niet legaal is, wordt hiermee bekrachtigd. Volgens de uitspraak is er sprake van ongeautoriseerde reproductie en dat daarmee het reproductierecht van de houder van die rechten wordt geschaad en dat dit in strijd is met de Copyright Act en dat het niet valt onder de zogenaamde 'first sale' regel die consumenten toestaat om boeken, cd's e.d. door te verkopen.

ReDigi is een dienst waar geberuikers hun gekochte iTunes bestanden konden doorverkopen. De dienst haalt de nummer van de computer van de gebruiker en biedt ze te koop aan. De dienst claimt de bestanden niet te kopieren maar ze te migreren waarmee de 'analoge toegestane doorverkoop' gesimuleert wordt.
Juist die handeling wordt door rechters gezien als het maken van een kopie, een reproductie, en die te koop aanbieden is niet legaal. Ook de aankoop van zo'n bestand is weer een reproductie-handeling. Het hof heeft nu in hoger beroep deze uitspraak bekrachtigd.

Als ReDigi zijn werkwijze wil doorzetten zal het zover moeten gaan om het Congres om een uitspraak te vragen en dus de wet te gaan aanpassen. De case is in de Verenigde Staten nauwgezet gevoldgd door uitgevers omdat ook partijen als Amazon hebben aangegeven handel in 2e hands ebooks te overwegen. De Association of American Publishers verzet zich sterk tegen diensten als ReDigi: "als dit soort diensten legaal wordt zou dat rampzalig zijn voor de hele uitgeefbranche." De CEO van de AAP, Maria Pallante is dan ook blij met deze uitspraak. 

Bron: Publishers Weekly