Zelf uitgeven is geen doel op zich

Zelf uitgeven is geen doel op zich

Suzanne Buis is een succesvol schrijfster van tientallen kinderboeken en schreef voor volwassenen ooit het eerste gecrowdfunde boek in Nederland: ‘Ik date maar wat’. In 2001 begon ze voor zichzelf als ondernemend auteur, in 2017 startte ze daarbij Uitgeverij Vol liefs.

De meeste van haar boeken zijn verschenen bij Kluitman, zoals de zeer populaire serie rondom Lizzy waarvan er inmiddels meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht. “Tenminste, dat zie ik dan staan," zegt Buis lachend.
Waarom heeft Suzanne Buis ervoor gekozen om haar uitgeverij op te richten? Kort gezegd: om de boeken te kunnen uitgeven waarvan uitgevers vinden dat ze niet in het fonds passen. “Ik blijf gewoon de titels voor uitgevers als Kluitman maken”, zegt Buis, “maar voor mijn boek over een hoogbegaafd en hoogsensitief jongetje, De Droomdenker, vond ik maar geen uitgever. De meesten vonden het ‘te niche’ maar ik was er altijd al van overtuigd dat het boek ook kinderen die niet hoogbegaafd of –sensitief zijn zou aanspreken en dat ook ouders en grootouders van dit soort kinderen er interesse in zouden hebben. Het is een boek met testjes en opdrachten. Dus toen heb ik op een bepaald moment gedacht: dan maar zelf doen.”