Boekenvak ruziet over exclusieve e-book deal

Boekenvak ruziet over exclusieve e-book deal


Eerder deze week berichtten we al over de deal die de uitgever en auteurs hadden gemaakt met Bol en Kobo om nieuwe titels eerst exclusief via die digitale kanalen te gaan aanbieden. Dat blijkt tegen het zere been van een aantal boekhandelaren die zich buitenspel gezet voelen. Boekblad bericht over de onvrede die deze actie blijkbaar oproept.

"Het druist tegen alles in waar we als boekenvak voor staan: een breed en gevarieerd aanbod voor iedereen toegankelijk maken’, schreef boekhandelaar Fabian Paagman in zijn reactie in Boekblad. ‘Digitaal, fysiek, lenen, kopen. Het is het fundament onder ons bestaansrecht wat hiermee op commerciële gronden wordt ondermijnd. Hetzelfde fundament waarop Linda Jansma in haar beginjaren haar weg naar de boekhandel en bibliotheek en haar lezer vond (maar haar dat nu wellicht door “een mooi bedrag” even is ontschoten...)."

De Triple A boekhandelaren gaan nu hun orders van deze auteurs en ook van de uitgeverij cancelen: " Iedereen onderschrijft het standpunt dat je nooit lezers een gesloten ecosysteem in moet dwingen voordat ze iets kunnen lezen."

Van meet af aan heeft Triple A laten weten meer te willen zijn dan alleen een inkoopclub. De boekhandelaren willen ook een rol spelen in actuele debatten. Deze actie sluit daarbij aan: "Het zijn echt geen titels waarvan we er vijfhonderd per jaar verkopen, commercieel is er niks aan de hand. We zijn niet roomser dan de paus en hebben ook onze eigen belangen, maar kijken verder en nemen het voortouw voor heel het vak. Dit soort acties ondergraaft de collectiviteit."

Meer over wie de Triple A boekhandels zijn en wat men wil (en meer over deze controverse) kunt u lezen bij Boekblad (registreren verplicht)