Uitgelicht

inct.spiratie: corona als aanjager van verandering & innovatie!? (corona-proof live event)

De corona-crisis heeft veranderingen in gang gezet, ontwikkelingen versneld en wordt gezien als een paradigma-shift. Wat is de impact hiervan op de uitgeefbranche? Dat gaan we op inct.spiratie bespreken: 4 edities, live & corona proof, iedere editie één segment centraal: publieksmedia, educatieve media, vakmedia & nieuwsmedia. Alle sprekers/conversation starters zijn inmiddels vastgelegd! 


Printbereik magazines blijft onveranderd hoog

Het bereik van magazines laat al geruime tijd een consistent beeld zien. Het bereik blijft onveranderd hoog. In de laatste NOM Print Monitor (NPM 2020-III, periode Q3 2019 t/m Q2 2020) die op 24 september 2020 is gepubliceerd, zijn stijgingen zichtbaar in diverse magazinecategorieën. In deze meetperiode zien vooral magazines in de categorieën vrouwen, jongeren en reis & recreatie het bereik stijgen.


Genomineerden DDMA Dutch CRO Awards 2020 bekend

De jury van de DDMA Dutch CRO Awards 2020 heeft de genomineerden bekendgemaakt. Uit de tientallen inzendingen maken Intergamma, DPG Media, Lampenlicht.nl, PostNL, VodafoneZiggo, Tele2 en Voetbaldirect.nl kans op een award in een van in vier categorieën. De awards worden op 1 oktober 2020 uitgereikt.


Onderzoek naar vakinformatie en uitgeefbranche: uw mening telt

De makers van inct willen graag weten wat de wensen en behoeftes zijn van professionals in de uitgeefbranche als het gaat om vakinformatie en vakkennis. Daarom hebben we een korte vragenlijst gemaakt en bij deze nodigen wij u van harte uit om deze enquete in te vullen. Het kost u maximaal 5 minuutjes. Alvast dank!


‘Commissie app-winkels Google en Apple bom onder verdienmodel uitgevers en contentmakers’

Het werd breed uitgemeten in de media: de populaire game Fortnite is door Google en Apple uit de app stores geweerd. Aanleiding was dat Epic Games niet akkoord was met de commissie die beide bedrijven rekenen over de digitale inkomsten die de app genereert en daarom de financiële transacties buiten de app om liet gebeuren. Ook uitgevers en Facebook mengen zich nu in deze discussie, omdat ze van mening zijn dat de hoge commissie het lastig maakt om contentmakers te laten betalen voor hun werk.


Digitaal renoveren: aanpassen op de nieuwe werkelijkheid

Xavier van Leeuwe (Director Consumers bij Mediahuis) en Matthijs van de Peppel (Director of Marketing and Data bij NRC Media) beseften dat disruptie in de krantenbusiness eerder is gekomen dan bij andere sectoren zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor hebben ze ook eerder een oplossing gevonden. Die lag niet in data en technologie, maar in het werken met goede mensen. 


Juryvoorzitter Hans Lodders: “Innoveren is een noodzakelijke complexiteit”

Hans Lodders is de voorzitter van de jury van Renew the Book – Innovation Award. Als zoon van een bibliothecaresse heeft hij het lezen met de paplepel toegediend gekregen. In zijn professionele leven is hij zelfstandig adviseur, projectmanager en business coach. Als kwartiermaker of programmamanager zet hij vaak nieuwe proposities en organisaties op, met name gericht op kennisuitwisseling en talentontwikkeling (zoals Wikiwijs, de Hilversum Media Campus en Schola Medica) en is lid van diverse raden van toezicht in zowel de zorg- als de culturele sector.   


De wederopstanding van twee tijdschriften

Het ene tijdschrift kwam uit een faillissement, het andere zat daar niet ver vanaf. Nu schrijft uitgeverij Oseberg Publishing voor zowel Fabulous Mama als Winelife weer zwarte cijfers en ziet de toekomst er veelbelovend uit. Flory Huisman, mede-oprichter van Oseberg Publishing, vertelt hoe ze door netwerken te combineren twee bladen tot bloei heeft gebracht.


Hoe herken je een samenzweringstheorie?

Op de sociale media zijn ze in overvloed aanwezig en hun aantal aanhangers lijkt alleen maar te groeien: samenzweringstheorieën. Serieuze media willen uiteraard niet meewerken aan de verspreiding van hersenspinsels, maar ze willen ook geen valide verhaal missen omdat de werkelijkheid soms nog vreemder is dan de wildste fantasie. Maar hoe maak je het onderscheid tussen hoax en scoop?


Kunstmatige intelligentie biedt uitgevers de mogelijkheid om elk artikel te laten voorlezen

Audio is sinds een enkele jaren 'hot'. Niet alleen groeit podcasting nog steeds, en investeren ook steeds meer Nederlandse uitgevers hierin, ook voorgelezen duiken steeds verder op. Op de website van De Telegraaf kun je bijvoorbeeld artikelen laten voorlezen door een computerstem en bij Follow The Money worden artikelen op de redactie ingelezen, zodat je deze kunt beluisteren.