Ontwikkelingen rondom het boek in NL: nieuwe infographics van CB

Ontwikkelingen rondom het boek in NL: nieuwe infographics van CB
Het Centraal Boekhuis publiceert een nieuwe e-bookbarometer en boekenbarometer met daarin de ontwikkelingen van het digitale en fysieke boek. Het derde kwartaal van 2017 laat veelal een stabiel beeld zien. 

De totale afzet van het fysieke boek is 5,2% lager dan in Q3 2016, en 0,4% hoger dan in de vorige 12 maanden. Voor e-books was dit +3,6% en +8,7%. Boeken produceren via print on demand blijft groeien, zo is zichtbaar in de nieuwe grafiek met trendontwikkeling. Er zijn 3,7% meer titels beschikbaar voor print on demand dan vorig kwartaal (en 14,7% meer dan een jaar eerder). De afzet blijft ook groeien (3,1% groei ten opzichte van Q3 2016). Ook zijn er meer nieuwe titels, met uitzondering van e-books (4,9% minder nieuwe titels dan een kwartaal eerder).

De grafiek met trends in prijzen laat zien dat een fysiek boek 1,8% duurder is dan in Q2 (maar 0,7% goedkoper dan een jaar eerder) en een e-book 7,1% goedkoper dan Q2 (en 8,5% goedkoper dan een jaar eerder). Fysieke boeken laten jaarlijks een duidelijke piek in Q4 zien (waarschijnlijk door veel nieuwe boeken rondom de feestdagen), e-books kennen die trend niet. 


E-bookbarometer: over abonnementen, verkoop en luisterboeken
Nieuw in de e-bookbarometer is het inzicht in de omzet uit abonnementen en luisterboeken: vanaf Q4 2015 maken we de trend in netto-omzet van abonnementendiensten en luisterboeken zichtbaar. Ook nieuw is de verhouding abonnementen/verkopen. We laten hier e-books zien die zowel bij abonnementendiensten als in de verkoop beschikbaar waren, gesynchroniseerd op het eerste moment van beschikbaarheid bij abonnementendiensten. De twee stromen (netto-omzet) zijn zo weergegeven dat ze goed te vergelijken zijn (de linker Y-as is voor abonnementen, de rechter Y-as ver verkoop). Het interessantst is de start van de grafiek: abonnementen (blauw) piekt direct en zakt geleidelijk weg, terwijl verkoop de piek eerst nog opbouwt, daar iets langer blijft, maar vervolgens ook harder wegzakt.

Bekijk hier de barometers:

Boeken                                        E-books