September 2017

September 2017

In dit nummer:

'Het gaat om het vasthouden van de leeshonger'
Joost Nijsen is één van die spelers binnen de boekenbranche waar je eigenlijk niet omheen kunt. Hij is altijd bereid om zijn mening in heldere bewoordingen te geven, zoals een aantal jaar geleden op een inct-congres. Omdat zijn uitgeverij Podium dit jaar 20 jaar bestaat, vonden we het de hoogste tijd om weer eens met hem bij te praten.

Handiger samenwerken? Zo doe je dat!
Bij uitgevers draait het om samenwerken. Iedere productie brengt meerdere disciplines samen. Tekst, beeld, eindredactie, vormgeving, et cetera. Slimme tools helpen bij het gezamenlijk werken aan documenten.
 
Ieder boek is uniek
Als je een boek over de blockchain uitgeeft, dan moet je ook iets met die techniek doen. Hoe integreer je een baanbrekende digitale techniek in een papieren boek?
 
1854 Media: de innovatiedrang van een stokoud magazine
1854 Media is ruim anderhalve eeuw oud, maar niettemin al tweemaal uitgeroepen tot Publishing Innovator of the Year. Een interview met ceo Marc Hartog.
 
Lean en agile werken in een crossmediale uitgeverij?
Naarmate in de uitgeverij meer nadruk komt te liggen op online-activiteiten en het uitgeven op verschillende media en via verschillende kanalen voldoet de traditionele organisatie steeds minder.
 
Openbare bibliotheek wordt een plaats om te leren en te ontmoeten
Sinds juli 2014 is Martin Berendse (54) directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Met een bruisende centrale bibliotheek, 25 vestigingen, ruim 175.000 leden en 3,5 miljoen bezoekers per jaar is dit de grootste van Nederland. Berendse schetst het beeld van een openbare bibliotheek die zich steeds meer opwerpt als een plaats om te leren, om nieuwe ervaringen op te doen en om anderen te ontmoeten.
 
Dit zou wel eens heel groot kunnen worden
Er zijn mensen die denken dat de blockchain net zo’n revolutie teweeg zal brengen als het internet. Anderen kijken de kat nog even uit de boom. De blockchain trekt in ieder geval veel aandacht. Dat roept ten minste twee vragen op: wat is het en krijgt de uitgeefsector ermee te maken?
 
Podcasts voor beginners
Het fenomeen podcast staat de laatste tijd weer fors in de belangstelling. Vooral in Amerika zijn de luistercijfers hoog. Ook Nederland heeft de podcast omarmd. Zelf aan de slag? Volg ons stappenplan.
 
Nooit meer ‘…maar dat heb ik toch op je bureau gelegd?’
Na jaren van trouwe dienst bleken de administratieve systemen van de Gottmer Uitgevers Groep niet meer goed opgewassen tegen de snelle veranderingen in de werkwijze van de uitgeverij en de diversificatie van het portfolio.
 
Minder letters, intensievere ervaringen
Dat AR en VR toegevoegde waarde hebben in het onderwijs hoef je educatieve uitgeverijen niet te vertellen. Het is alleen nog een kwestie van tijd en lef om erin te investeren.
 
In een flits de juiste advertentie
Op ingenieuze marktplaatsen brengen adverteerders geautomatiseerd een bod uit op advertentieruimte zodra een pagina wordt geopend.
 
 ‘Wij bieden kennis, een netwerk en toegang bij andere sectoren’
Digitalisering en innovatie is een van de thema’s waarop het NUV uitgevers ondersteunt. Jasper Baggerman vult dit thema sinds oktober vorig jaar in.