Kritische column over TMG kost Luuk Koelman de kop

Kritische column over TMG kost Luuk Koelman de kop
Een geweigerde column waarin gesuggereerd werd dat het referendum door Geen Stijl is georganiseerd om haar bestaansrecht tegenover eigenaar TMG te bewijzen, kost Luuk Koelman zijn baan als columnist bij Metro.

In de gewraakte column legde Koelman een verband tussen het referendum, het onzekere bestaan van Geen Stijl en de de redding door TMG:
"Rijst de vraag: waarom wachtten Jan Roos en GeenStijl niet op een écht goede aanleiding voor een raadplegend referendum? Antwoord: de tijd drong. Eind 2014 zette eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) GeenStijl in de verkoop. April 2015 werd duidelijk waarom: het weblog was onrendabel.

Er moest iets gebeuren, begreep de redactie. Dus toen op 1 juli 2015 de ‘Wet raadgevend referendum’ in werking trad, was GeenStijl er als de kippen bij om het eigen bestaansrecht te bewijzen. (....) En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten. Knap gedaan. Het kostte dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let. Democratie mag wat kosten. Het is immers een feestje."


De column werd geweigerd door Metro (eigendom van TMG) en een rel was geboren. Koelman plaatste de column vervolgens wel op zijn eigen site. Het was niet de eerste keer dat Metro een column van Koelman weigerde, het was wel de eerste keer dat de reden was dat hij in zijn column uithaalde naar zijn broodheer.