Marc Jellema: Tom Kabinet is een 'gamechanger'

Marc Jellema: Tom Kabinet is een 'gamechanger'


Jellema besloot om zijn zelfstandige adviseurschap te verruilen voor het ondernemerschap. “April 2014 nam ik het besluit, in juni 2014 was Tom Kabinet er en de rest is denk ruim verteld in de verschillende media”.

“Het leuke van het werken aan Tom Kabinet is dat ik vroeger één probleem voorgeschoteld kreeg waar ik dan in alle rust een oplossing voor vond, nu zijn er steeds nieuwe uitdagingen, nieuwe zaken die een oplossing vergen en allemaal verschillend van karakter.”

Jellema had direct door waarom het idee van Mariën een gamechanger was. “Natuurlijk was het ook een gut feeling, dit moet ik doen, maar ik zag ook direct dat dit groter was dan alleen ebooks. Het gaat over alle digitale eigendommen. Ik heb dus mijn gevoel gevolgd en daar heb ik nog geen moment spijt van.
Natuurlijk heeft alles een prijs, Tom Kabinet kost mij mijn oude netwerk, al mijn tijd en energie en het trekt natuurlijk ook een wissel op het thuisfront.”

Jellema denkt niet dat hij zich heeft verkeken op de strijd die Tom Kabinet zou doen losbarsten. Wat hem wel op is gevallen, is de principiele houding aan de andere kant (NUV, uitgevers). “Ik had me wel voorbereid op allerlei voorbehouden maar niet op het feit dat de andere partijen principieel niets met ons te maken willen hebben. Dat valt me wel tegen. Het gaat dan namelijk niet meer om ons verhaal”.

“Het liefst werken we samen met uitgevers, maar we hebben we ze niet absoluut nodig. Wat we nodig hebben is materiaal, zonder ebooks is er geen Tom Kabinet. Voor dat materiaal zorgen onze gebruikers. Ik vind dat we ook een verhaal richting uitgevers hebben. Het is een alternatief voor illegaal downloaden en er is een aantoonbare behoefte. Ze kunnen ons dus wel in de wielen blijven rijden, maar er is altijd wel een weg omheen voor ons. Maar laat het duidelijk zijn, wij werken veel liever samen met uitgevers en het NUV dan dat we de confrontatie zoeken.
Verderop in dit jaar zal Tom Kabinet ook stappen over de grens gaan zetten. Jellema is nog wat terughoudend, maar hij verwijst naar markten waar Nederlandse uitgevers nu ook aan leveren. De eerste internationale stap laat zich dus wel raden.

Op de vraag hoe hij de toekomst ziet, is Jellema stellig: rooskleurig. “Als je me over vijf jaar weer spreekt hoop ik dat ik kan zeggen dat de uitspraak van het Europese Hof over Usoft dan ook ebooks betreft, dat wij met Tom Kabinet ons model internationaal hebben kunnen uitrollen en dat ons concept dan verder gaat dan alleen digitale boeken. Als we dat dan bereikt hebben, dan ben ik blij”.

Marc Jellema is één van de dwarsdenker en friskijkers die u op 11 november a.s. tijdens inct.spiratie zullen uitdagen en tot nadenken zullen aanzetten. 


inct.spiratie

11 november 2015
Meer informatie / Aanmelden