De openbare bibliotheek is een ongelooflijk sterk en sympathiek merk

De openbare bibliotheek is een ongelooflijk sterk en sympathiek merk


"Lezen blijft centraal staan. Maar er is zoveel dat met lezen te maken heeft. Denk alleen maar aan de steeds belangrijker wordende digitale diensten van de overheid. Ook daar moeten mensen hun weg in weten te vinden, en kunnen de bibliotheken een belangrijke rol spelen."

"De bibliotheeksector heeft wat mij betreft dan ook een mooie toekomst voor zich, mede dankzij de onderlinge verbondenheid. Vergelijk het maar eens met de boekhandels. Die zitten ook in zwaar weer, door teruglopende boekverkoop, door digitale concurrentie. Maar zij missen de gezamenlijke verbondenheid die de bibliotheken wel hebben. Daardoor kunnen ze moeilijker concurreren. Wij kunnen dat wél, mits we ons netwerk goed weten te benutten. Dat netwerk is sterk door de wettelijke basis en de integrerende rol van de Koninklijke Bibliotheek."

Wat voor eigenschappen bezit uw ideale voorzitter?
"Een goede voorzitter heeft oog voor kansen en ziet brede ontwikkelingsmogelijkheden voor de sector. Daarbij is het belangrijk om goed in de materie te zitten, om niet alleen maar te besturen en je met procedures bezig te houden. Je moet lokale autonomie en diversiteit weten te koppelen aan gezamenlijke doelen. En dat lukt niet als je op je kantoor in Den Haag blijft zitten."

Welk advies geeft u hem of haar mee?
"Voorzitter zijn van een branchevereniging is nooit gemakkelijk: er is een inherente spanning tussen 'centraal' en 'decentraal' waar je goed mee om moet kunnen gaan. Dat doe je door op basis van vertrouwen te werken en het algemene belang niet uit het oog te verliezen. In dat algemene, gezamenlijke belang moet je blijven investeren. En dat kan alleen maar als je weet wat er speelt. Als je betrokken bent. Dat is dan ook mijn voornaamste advies aan mijn opvolger: wees betrokken."

(Via debibliotheken.nl)

 


Dwarsdenkers & Friskijkers

inct.spiratie 2015: voor uitgevers die het van een andere kant willen bekijken

Tot 1 oktober a.s.early bird korting

www.inctspiratie.nl