Juni 2015

Juni 2015

In het hart: Jannes Hessels, directeur van Edu’Actief. In de educatieve sector is de overgang naar digitaal al ver gevorderd. Voor de uitgeverij betekent dat een andere manier van werken en een andere manier van denken. Maar de vraag naar papier is ook nog steeds aanwezig. Over uitgeven in een tussentijd en geld verdienen aan toegang in plaats van aan producten.

13 De streekroman emancipeert
De streek-, familie- en liefdesroman wordt twintig miljoen keer per jaar uitgeleend in de bibliotheek, maar de media en de boekhandelaren zien er geen brood in. Het genre kampt met een negatief imago. Het in 2014 opgerichte Valentijngenootschap wil de streekroman onder de aandacht van het grote publiek brengen.

18 ‘Het is cool om Fries te lezen’
Wie dacht dat de Nederlandse boekenmarkt klein is, heeft nog niet naar Friesland gekeken. Toch laten uitgevers van Friestalige boeken zich niet uit het veld slaan. Er zijn zelfs luisterboeken in het Fries.

22 De dorpspomp staat droog
De journalistiek trekt zich terug uit de kleinere gemeenten, blijkt uit het rapport ‘Het is stil in de Regio’. Komt daarmee de lokale democratie in gevaar?

30 Rotterdam is Gers!
Gers! is sinds 2012 een populair blad voor en door Rotterdammer(t)s. Het bevat foto’s en verhalen die de stad op een positieve, trotse manier beschrijven.

36 Na de smartwatch? Het slimme magazine!
Lampen, wekkers, koelkasten, toiletpotten, auto’s, wasmachines, plantenbakken en zelfs tijdschriften. Wat hebben ze gemeen? Ze krijgen allemaal een internetverbinding. Zo ontstaat the internet of things. Technologiebedrijven hebben er hoge verwachtingen van, maar wat betekent het voor uitgevers?

42 Bij e52 gaat het om wat morgen relevant is
E52 is een nieuwsplatform dat zich richt op Eindhoven en omstreken. Op de website verschijnen dagelijks meerdere artikelen die over de bruisende, innovatieve kant van de stad gaan. Wekelijks worden de beste artikelen verzameld in een MagazinePaper, dat naar de abonnees wordt verstuurd. Bart Brouwers, een van de oprichters van e52, vertelt over het medium dat het moderne, innovatieve Eindhoven een stem geeft.

En verder
3 Hoofdredactioneel
7 Kort
10 Snoepwinkel
16 Nieuws van inct
20 Uit de inct.kennisbank
35 Column Marieke van der Donk
46 Recensies