Nieuwe domeinen, nieuwe kapers

Nieuwe domeinen, nieuwe kapers

De domeinnamen raken op. Ten minste, de makkelijk te onthouden, makkelijk in te tikken domeinnamen. Daarom heeft de stichting die over het uitgeven van internetadressen gaat, ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers), enige tijd geleden besloten het aantal topdomeinen uit te breiden. Wat gebeurt er en wat zijn de voordelen en de gevaren van deze uitbreiding?

 

Zelf voorstellen doen

In totaal zijn er nu (half oktober 2014) zo’n 1,03 miljard domeinnamen geregistreerd en geactiveerd. Die hebben nog bijna allemaal een landenextensie (zoals .nl of .be) of een van de zeven Amerikaanse extensies (.com, .org, .gov, .edu, .net, .mil, of .int,). Deze topdomeinen zijn door ICANN bedacht toen het internet nog in de kinderschoenen stond. Door de exponentiële groei van het aantal webadressen heeft ICANN al een keer eerder besloten om topdomeinnamen toe te voegen, maar die hadden door henzelf verzonnen namen, zoals .info. Nu hebben bedrijven en organisaties zelf voorstellen mogen doen, die uiteraard wel aan een hoop criteria moesten voldoen.
Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat nu ook domeinnamen in andere tekensystemen mogelijk zijn, zoals cyrillisch, Arabisch en Chinees. In 2018 wordt naar verwachting opnieuw de mogelijkheid gegeven om voorstellen te doen.