CAO voor het Uitgeverijbedrijf in 2015

CAO voor het Uitgeverijbedrijf in 2015


Cao's 2014
Hoofdpunten uit het onderhandelingsresultaat voor de cao's in de uitgeverijsector (CAO's BTU, DU, DJ, PU, OP en VAK) in 2014:
- Looptijd: 12 maanden, van 1 januari t/m 31 december 2014. Per 1 januari 2015 worden de zes betreffende cao's opgevolgd door de CAO voor het Uitgeverijbedrijf (zie hierna).
- Salarissen: de salarissen en salarisschalen worden structureel verhoogd met 1 procent per 1 januari 2014.
- Liquidatie van alle VUT-fondsen met waar mogelijk herbestemming/uitkering van de middelen, afhankelijk van het fonds.
- Instelling van een Werkgroep Pensioenen die rapporteert vóór 1 december 2014.
- Instelling van een Werkgroep Wet Werk en Zekerheid die rapporteert vóór 1 januari 2015.
- Instelling van drie instroomprojecten in 2015 voor jonge journalisten.

CAO voor het Uitgeverijbedrijf 2015
Digitalisering heeft het medialandschap ingrijpend veranderd, met nieuwe verdienmodellen, veranderende competenties voor werknemers en andere arbeidsverhoudingen tot gevolg. Dit heeft ertoe geleid dat de bestaande cao's niet altijd meer voldoende aansluiten bij de praktijk. Zowel aan werknemerszijde als aan werkgeverszijde is daardoor de behoefte ontstaan aan meer flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden, meer maatwerk in arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingskansen voor werknemers en mobiliteit. De nieuwe CAO voor het Uitgeverijbedrijf voorziet daarin.

Opzet van de cao
Met het onderhandelingsresultaat over de CAO voor het Uitgeverijbedrijf is een mijlpaal bereikt in een proces dat in 2011 door de betrokken partijen, aanvankelijk als een gezamenlijke studie naar een raam-cao, is ingezet.

De CAO voor het Uitgeverijbedrijf vervangt zes cao's in de sector uitgeverijbedrijf en bevat een uniform pakket van arbeidsvoorwaarden en -regelingen voor alle beroepsgroepen in de sector. Voor de journalistieke beroepsgroep zijn aanvullend specifieke arbeidsvoorwaarden opgenomen. Iedere onderneming in de uitgeverijsector heeft met de CAO voor het Uitgeverijbedrijf een algemeen bruikbaar arbeidsvoorwaardenkader, dat aan de onderneming veel ruimte laat om eigen beleid te maken en aan de individuele werknemer ruimte biedt om zijn arbeidsvoorwaarden zo veel mogelijk op maat in te richten.

In het onderhandelingsresultaat over de CAO voor het Uitgeverijbedrijf zijn onder andere de volgende afspraken opgenomen:
- De cao heeft een looptijd van een jaar.
- De cao bestaat uit twee delen: Deel I Algemeen en Deel II Journalistiek. In een Preambule wordt de specifieke positie van de NVJ t.a.v. de journalistieke onderwerpen vastgelegd. De NVJ is exclusief partij bij Deel II en één van de partijen bij Deel I van de cao.
- De cao biedt een basisregeling van arbeidsvoorwaarden en biedt daarnaast veel ruimte voor het maken van nadere afspraken aan zowel werkgever als werknemer. Veel onderwerpen kunnen in decentraal overleg worden afgesproken, d.w.z. met het vertegenwoordigend overleg dan wel met cao-partijen (in casu betrokken vakorganisaties). Daarnaast heeft de individuele werknemer veel keuzevrijheid door een persoonlijk keuzebudget (PKB) ter waarde van 10 procent van het salaris. Met het PKB (samengesteld op basis 8 procent vakantietoeslag, 4 bovenwettelijke vakantiedagen en 1 dag ter compensatie van vereenvoudiging van het buitengewoon verlof) kunnen specifieke arbeidvoorwaarden worden gekocht.
- Voor de werknemers die op 31 december 2014 in dienst waren, gelden m.i.v. 1 januari 2015 naast de nieuwe cao ook zogenoemde Overgangsbepalingen m.b.t. de cao die tot en met 31 december 2014 op hen van toepassing was.
- Ter bevordering van duurzame inzetbaarheid is voor oudere werknemers een regeling werktijdvermindering (80-90-100) afgesproken vanaf 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Voor de algemeen verbindendverklaring van de cao wordt aansluiting gezocht bij de zogenoemde Standaard Bedrijfsindeling (code 581), zoals deze door de Kamer van Koophandel en het ministerie van SZW wordt gehanteerd.

Overige afspraken
Afgesproken is om bij de totstandkoming van de cao een eenmalige uitkering van 0,5 procent te doen. Deze uitkering vindt plaats in de maand januari 2015 (peildatum 1 januari 2015; grondslag: 12 keer bruto maandsalaris plus vakantiegeld, naar rato van de laatste 12 maanden in dienst).

In het eerste kwartaal van 2015 vindt nieuw cao-overleg plaats, waarbij ten minste de volgende onderwerpen aan de orde komen: salarissen in 2015, de (definitieve) looptijd van de cao en pensioen.

Indien het onderhandelingsresultaat door de leden wordt goedgekeurd, geldt de cao vanaf 1 januari 2015. Op dit moment vindt overleg plaats over de overgangsbepalingen om de transformatie naar de nieuwe cao soepel te laten verlopen.
 

inct.spiratie 2014

Het congres voor marketeers en uitgevers


8 topsprekers over marketing & sales in de uitgeverij

Meer info & aanmelden