GfK: Derde kwartaal boekenverkoop erg slecht

GfK: Derde kwartaal boekenverkoop erg slecht


De gemiddelde prijs van een A-boek lag dit afgelopen kwartaal op €12,40. Dat is nog altijd bijna 40 cent meer dan in het derde kwartaal van 2012, maar wel een halve euro lager dan de gemiddelde prijs in het tweede kwartaal van dit jaar. Tot en met Q2 bleef de omzetdaling in de boekenmarkt relatief beperkt doordat de gemiddelde prijs veel hoger lag dan vorig jaar. Dat effect neemt nu langzaam af, waardoor er in Q3 een veel sterkere omzetdaling te zien is dan in de voorgaande kwartalen van dit jaar.

De afzet- en omzetdaling van papieren boeken is het sterkst in het bestsellersegment. De honderd bestverkochte boeken waren in Q3 2012 nog goed voor ruim anderhalf miljoen verkochte exemplaren. Dit jaar verkochten de honderd hoogst genoteerde titels van Q3 samen net iets meer dan één miljoen exemplaren. In omzet is de daling iets minder groot, maar nog altijd aanzienlijk: de bovenste honderd titels haalden samen een vijfde minder omdat dan vorig jaar.

Binnen de top-5 is het verschil met vorig jaar nog veel duidelijker. In Q3 2012 stonden de drie delen van de Vijftig tinten trilogie op plaats 1, 2 en 3, gevolgd door het populaire voetbalboek Gijp. De titels die dit kwartaal aan kop gaan, Inferno van Dan Brown en Uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini, kunnen niet tippen aan de aantallen van de toptitels vorig jaar – de afzet van de top-5 lag 53 procent lager dan in Q3 2012, de omzet 48 procent.

Dit jaar hebben de branchevreemde kanalen (waaronder o.a. supermarkten, drogisterijketens en entertainmentwinkels) te maken met een sterkere omzetdaling dan het boekhandelskanaal. De branchevreemden, samen goed voor zo’n 13 procent van de algemene boekenomzet in Nederland, presteerden in omzet ruim 15 procent minder dan vorig jaar (YTD september). De boekhandelsketens, zelfstandige boekhandels en online boekhandels deden het samen beduidend minder slecht met een gemiddelde omzetdaling van 3,4 procent na de eerste drie kwartalen. Het achterblijven van de branchevreemden wordt onder andere veroorzaakt doordat juist zij vorig jaar profiteerden van de Vijftig tinten hype: met een prijs van rond de €15,- waren deze titels gunstiger geprijsd voor dit kanaal dan de toptitels van dit jaar.

In het derde kwartaal van dit jaar werden ruim een half miljoen e-boeken verkocht, met een bijbehorende omzet van bijna vijf miljoen euro. Daarmee groeide het e-boek dit afgelopen kwartaal met zo’n 35 procent ten opzichte van Q3 in 2012. De groei van het e-boek vlakte dit laatste kwartaal wel wat af: over de eerste drie kwartalen bedroeg de groei in verkochte stuks nog 42 procent ten opzichte van vorig jaar, in september 2013 slonk die groei tot 24 procent.
 

INCTSPIRATIE OPDOEN!? UW UITGEVERIJ TOEKOMSTPROOF!?
Kom naar inct.spiratie 2013: 10 topsprekers over uitgeven & ondernemen
www.inctspiratie.nl