Nederlanders zeiken, Vlamingen ondernemen actie

Nederlanders zeiken, Vlamingen ondernemen actie

Terwijl ik het bericht van de 77e Boekenbeurs doorlees voor plaatsing op onze site, bekruipt me steeds meer een gevoel van irritatie. Niet over de beurs natuurlijk, maar over de houding van het Nederlandse boekenvak. Waarom is er nog geen grote publieksbeurs in Ahoy, Jaarbeurs of van mijn part ergens in Amsterdam als het dan echt tussen de grachten moet?
Misschien ben ik te Rotterdams, maar zullen we nu eens de handen ineen slaan en onder het motto van 'Geen Woorden maar Daden' met z'n allen de schouders eronder zetten.

Even wat cijfers vanuit Vlaanderen:
Bijna 155.00 bezoekers (op een kleinere bevolking dan NL, dus dat zou je in Nederland moeten kunnen verdubbelen)
1925 signeersessies met zo'n 850 auteurs
350 activiteiten bij de stands
Een speciaal scholenprogramma dat goed bezocht wordt

Enfin, je kunt een hele lijst toevoegen. Voor de zwartkijkers onder ons: bij de helft van de standhouders was de omzet op deze beurs  inderdaad (iets) minder dan voorgaande jaren, voor degene die houden van een halfvol glas: de andere helft van de standhouders had eenzelfde of zelfs betere omzet.
Ik begrijp niet waarom zo'n initiatief in Nederland niet van de grond kan komen: waar is de GAU, het NUV, de KvB (bestaan ze nog?), CPNB, KBb en van mijn part de bibliotheken? Voor zoiets moet toch ook nog wel steun bij de overheid te krijgen zijn?

Wij doen het met een' boek van de maand' bij DWDD, een gratis boek uit de oude doos en een boekenweek en wat andere weken/maanden gewijd aan specifieke genres die meestal stilzwijgend voorbij schuiven. Ik zou zeggen: als je het daarvan moet hebben, moet je misschien ook niet klagen als het wat minder gaat of zelfs ronduit slecht. Doe als onze zuiderburen en maak er samen een groot feest van. Mijn tip aan voornoemde organisaties:  Ga eens praten bij Boek.be en doe er je voordeel mee!


INSPIRATIE OPDOEN!? UW UITGEVERIJ TOEKOMSTPROOF!?
kom naar inct.spiratie 2013: 10 topsprekers over uitgeven & ondernemen
www.inctspiratie.nl