Koninklijke Brill gematigd positief

Koninklijke Brill gematigd positief


De kosten ontwikkelen zich naar verwachting. De onderneming blijft investeren in initiatieven ter stimulering van autonome groei. Die zijn gericht op productontwikkeling en verhoogde verkoopinspanningen, met name in Azië. Ook werden nieuwe vertaalcontracten voor grote naslagwerken afgesloten, die vanaf komend jaar zullen bijdragen aan de omzet.
De acquisities die in 2012 en 2013 zijn gerealiseerd, zijn intussen zonder problemen geïntegreerd. Verwacht wordt dat alle omzet die in 2012 werd verkocht, tegen het eind van het jaar vervangen zal zijn door geacquireerde activiteiten die passen bij het profiel van Brill.

De marge bij boeken staat onder enige druk, omdat nu ruim 80% van alle uitgaven via Printing on Demand wordt vervaardigd. De kostprijs is bij deze productiewijze iets hoger dan bij het traditionele drukken en binden. De voordelen van deze aanpak zullen pas op termijn duidelijk zichtbaar worden, wanneer een deel van de vaste kosten rond opslag en distributie zal beginnen te verdwijnen en ook het kapitaalsbeslag van voorraden zal afnemen.

De investeringen in betere elektronische uitgeefplatformen en daaraan gerelateerde software blijven onder controle. Zij ondersteunen de infrastructuur die nodig is voor een geleidelijke overgang naar digitaal uitgeven. Dit jaar verwacht Brill de grens van 50% elektronische omzet te naderen of zelfs te doorbreken. Op dit moment worden nog enkele verbeteringen aan het boeken- en tijdschriftenplatform gerealiseerd en voor het eind van het jaar zullen alle primaire bronnencollecties naar een nieuw platform zijn overgezet.

In bestelling is een op maat gesneden zoekmachine die het mogelijk zal maken uit alle soorten content op de verschillende platformen materiaal bijeen te brengen. Volgend jaar zal daardoor een begin gemaakt kunnen worden met het bijeenbrengen van thematische collecties in zogenaamde domeinen. Verwacht wordt dat dit type product een rol zal kunnen spelen in de zich ontwikkelende markt van elektronische leeromgevingen (MOOCS) en gespecialiseerde netwerken van onderzoekers (communities).
Binnenkort zullen de Engelstalige gebruikersschermen van het platform voor naslagwerken ook in het Duits en Frans worden aangeboden.

Brill volgt met grote interesse het debat over Open Access en heeft inmiddels alle boekenreeksen en tijdschriften opengesteld voor de mogelijkheid van door de auteur (of onderzoeksfonds) betaalde elektronische distributie. In de alfamarkten waarin Brill opereert is de invloed van Open Access tot op heden zeer beperkt, maar de onderneming wil voorbereid zijn op belangrijke ontwikkelingen waarvan het tempo niet altijd goed te voorspellen is.
 

INSPIRATIE OPDOEN!? UW UITGEVERIJ TOEKOMSTPROOF!?
Kom naar inct.spiratie 2013: 10 topsprekers over uitgeven & ondernemen
www.inctspiratie.nl