Boek.be vestigt nieuw wereldrecord Boekendomino met 4.845 boeken

Boek.be vestigt nieuw wereldrecord Boekendomino met 4.845 boeken


Ode aan het boek
De domino is een ode aan het boek en aan de toekomst van het boek. Daarom ging het event officieel van start in het e-paviljoen van de Boekenbeurs, die de nieuwste digitale ontwikkelingen van het boek samenbrengt. Boek.be-directeur André Vandorpe startte de boekendomino door het boek Birth Day van Lieve Blancquaert als eerste te laten omvallen - het perfecte werk om de domino symbolisch te laten geboren worden.
Vervolgens snelde de domino verder langs verschillende standen van uitgevers en boekhandels, en vormde onderweg de woorden BOEK, BEURS en LEES. De laatste boeken vielen in een breed uitwaaierende vorm in handen van lezers, en dat werd op een feestelijk vuurwerk en groot applaus van alle aanwezigen onthaald.

Waarom een Boekendomino?
Boek.be wil met de boekendomino een positief statement plaatsen over boeken. Boek.be-directeur André Vandorpe ziet het evenement als een symbool voor de vele schakels van het boekenvak: van de auteur in de eerste plaats via uitgevers en boekimporteurs naar de boekhandels en bibliotheken om het boek tenslotte bij zijn publiek te brengen, de lezers. “Wij geloven in het belang van het boek en de toekomst van het boek, en we willen hieraan op een creatieve en opvallende manier uiting geven,” zegt Vandorpe.



De boekendomino in cijfers

  • De boeken werden geleverd door verschillende standhouders: Agora Books, Baeckens Books, Centraal Boekhuis, Pelckmans, Lannoo, Uitgeverij Vrijdag en WPG Uitgevers.
  • Het plan van de domino werd bedacht en uitgetekend door binnenhuisarchitect Joris Bosschaert van Artexis
  • Om de boeken te plaatsen deden we een beroep op een 40-tal vrijwilligers: leden van de scoutsgroep Oosterveld (Wilrijk), ’t Uilekot in Herzele en medewerkers van Boek.be droegen een steentje bij.
  • De opbouw van de hele domino werd tot in detail uitgekiend en voorbereid en duurde amper 2 uur.
  • Het totale parcours van de domino nam 614 meter in beslag (zie bijlage onder).
  • De boekendomino zelf duurde een zestal minuten.
  • Naast de pers mochten alleen de 25 winnaars van de Boekendominowedstrijd met partner en een aantal standhouders de recordpoging bijwonen.
  • De gebruikte boeken waren niet nieuw; de meeste zouden sowieso vernietigd worden. Na afloop worden ze vernietigd, hergebruikt of teruggebracht: een aantal zal aan een goed doel geschonken worden.


Historiek boekendominorecords
in Herzele organiseerden ’t Uilekot en de regionale bibliotheek in 2011 een boekendomino met 1.500 boeken, maar zonder officiële recordtitel. In mei 2013 werd de Seattle Public Library in de VS de eerste officiële titelhouder met hun dominoketting van 2.131 boeken. Hun record werd op 27 augustus 2013 gebroken door de Cape Town Central Library in Zuid-Afrika met 2.586 boeken. Deze records werden echter niet bevestigd door Guinness World Records.

Boek.be wil bij deze graag alle medewerkers en vrijwilligers bedanken die zich met veel enthousiasme hebben ingezet voor dit wereldrecord. Zonder jullie inzet was het niet gelukt!
 


INSPIRATIE OPDOEN!? UW UITGEVERIJ TOEKOMSTPROOF!?
kom naar inct.spiratie 2013: 10 topsprekers over uitgeven & ondernemen
www.inctspiratie.nl