Kennismaken met de sprekers van inct.spiratie 2024: Sander Ruys

Kennismaken met de sprekers van inct.spiratie 2024: Sander Ruys

Sander Ruys is tegenwoordig niet alleen oprichter en uitgever van Maven Publishing, maar ook oprichter van The AI-Book Company (The ABC), (mede)winnaar van Renew the Book. Op inct.spiratie gaat hij in op zijn fascinatie voor de ontwikkelingen in AI. We lichten hier alvast een tipje van de sluier op.

In 2013 was Sander ook al eens te gast bij een inct.congres. Toen met de prikkelende boodschap ‘waarom de meeste  uitgevers bij Unilever direct ontslagen zouden worden’. Maven Publishing was op dat moment een jonge, startende, uitgeverij en Sander gebruikte zijn kennis opgedaan als brandmanager bij Unilever om de zaken anders aan te pakken. Elf jaar later pakt hij zaken nog steeds anders aan, dit maal als één van de voorlopers bij het implementeren van AI in de uitgeefbranche.

“Eind 2022 kwam ik aanraking met ChatGPT en ik werd direct gegrepen door de mogelijkheden. Dus ging eerst mijn kerstvakantie naar de haaien en terug op kantoor begon ik daar collega's te vervelen met wat ik inmiddels allemaal wist over de nieuwe generatie generatieve AI. Mijn voornaamste inzicht was dat het een zeer krachtige tekstgebaseerde technologie is en dat uitgeverijen tekstgebaseerde bedrijven zijn. Of met andere woorden: we moeten ons hier op de een of andere manier toe gaan verhouden.”

AI-hulpjes

“We zijn hier gelijk aan het experimenteren geslagen, zo hebben we een AI-redacteur in het leven geroepen die we Sylvia hebben gedoopt die, vrij streng, teksten bekijkt en verbeteringen aanbiedt en ook Debbie Debunker, een AI assistent die ons helpt met bepalen wat wel en niet wetenschappelijk is aan bepaalde content. Die twee AI-hulpjes zijn weliswaar spielerei maar ook bedoeld voor onszelf om grip te krijgen op de mogelijkheden. Ik vind dat goed begrijpen wat AI inhoudt een ondernemersverantwoordelijkheid is”.
(Voor wie interesse heeft: je kunt teksten aan ze voorleggen via Debbie@mavenpublishing.nl en Sylvia@mavenpublishing.nl)

Volgens Sander leven we nu in een soort magisch tijdperk waar je zonder veel technische kennis kunt programmeren, apps kunt ontwikkelen, en geheel nieuwe toepassingen kunt verzinnen. "Ik heb die fascinatie in hoge mate, maar ik denk dat eigenlijk iedereen in onze sector een basisinteresse zou moeten hebben.”

Boeken waarmee je kunt praten

AI Books zijn geen boeken die door AI zijn geschreven (die zijn saai!), maar boeken waarbij AI wordt gebruikt om de inhoud een extra laag te geven. “Het laten schrijven van teksten door AI vind ik niet zo interessant, maar als je AI laat reflecteren op bestaande teksten wordt het pas echt indrukwekkend. Laten reageren is interessanter dan creëren. Ik wil bij dit soort ontwikkelingen altijd terug naar de core business, dus het moest iets zijn dat met boeken en uitgeven te maken heeft. Dat leidde tot de gedachte ‘wat als je met een boek zou kunnen praten?’ Dat moest wat mij betreft ook laagdrempelig, dus zo kwam ik uit bij WhatsApp”.

Samen met Typetone, inmiddels de andere partner in The AI-Book Company, ontwikkelde Maven de AI-toepassing waarbij lezers vragen kunnen stellen aan het boek. De missie die Sander heeft is om van AI-boeken een vierde categorie te maken, naast het papieren boek, het e-book en het luisterboek.

Aandachtige lezer

Sander geeft aan dat interactie met een AI-boek is alsof je kletst met iemand die het boek zeer aandachtig gelezen heeft en je er alles over kan vertellen. Zelfs als je het boek niet gelezen hebt, maar je wel de AI-versie hebt, kun je zaken aan het boek vragen. Het boek wordt dan een soort coach waarbij de tekst van het boek gecontextualiseerd wordt naar jouw eigen persoonlijke situatie.”
“Het verschil met ChatGPT is dat dat miljoenen boeken en andere teksten bevat en ook eigenlijk niet exact weet wat uit welke bron komt.ChatGPT kan ook niet bij alle content, juist omdat uitgevers nu heel scherp opletten dat nieuwe boeken niet als trainingsdata gebruikt mogen worden. Onze tool  baseert zich daarentegen op de volledige tekst van één specifiek boek.
 
AI Books is inmiddels een dienst waarvan ook andere uitgevers gebruikmaken. De auteurs die erbij betrokken zijn, zijn over het algemeen erg enthousiast. Het lijkt er dus op dat AI Books hard op weg is om die vierde categorie te worden.
Op inct.spiratie zal Sander een kijkje in de AI-keuken geven en de toehoorders meenemen in de wereld van AI Books.

MEER INFO & AANMELDEN