Kennismaken met de sprekers van inct.spiratie 2024: Moo Miero

Kennismaken met de sprekers van inct.spiratie 2024: Moo Miero

Moo Miero heeft een opmerkelijke carrière achter de rug: model, actrice, scriptwriter, schrijver en nu advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom, entertainment en data. Op inct.spiratie is zij één van de closing keynotes. We maken alvast nader kennis.

De loopbaan van Moo Miero heeft haar al langs veel verschillende banen geleid. Zo was ze onder meer werkzaam als actrice (onder meer Spangas en Lieve Lust), model, scriptwriter, schrijver voor magazines. Daarbij wisselde ze leven in Zuid-Oost Azië af met het leven hier in Nederland. Na haar carrière in de entertainmentwereld besloot ze informatierecht te gaan studeren. Na het werken voor een advocatenkantoor besloot ze begin dit jaar zelfstandig verder te gaan en begon ze in maart haar eigen advocatenpraktijk Miero Advocatuur.

Ze omschrijft dit zelf als een boetiekkantoor, gespecialiseerd in intellectueel eigendom, entertainment en data. Informeel en professioneel, transparant en toegankelijk. “Met mijn achtergrond trek ik vooral mensen uit de creatieve branche aan. Daar zit natuurlijk ook mijn netwerk. Vragen die ik krijg zijn bijvoorbeeld van modellen die iets willen weten over foto’s van hen die gepubliceerd zijn, of mensen die te maken hebben gekregen met reputatieschade, merkinbreuk of auteursrechtelijk zaken.”

Moo ziet dat zowel aan de kant van gebruikers van creatieve werken als aan de kant van de makers soms onduidelijkheid is over intellectueel eigendomsrechten. “Het is niet voor iedereen duidelijk wanneer je een foto wel of niet mag gebruiken. Ook de makers zelf zijn niet altijd op de hoogte van de rechten die zij op hun werk hebben.”

De keuze voor een eigen kantoor was voor Moo een bewuste keuze: “Ik heb natuurlijk altijd al voor mezelf gewerkt bijvoorbeeld in mijn tijd als model en actrice, en ik vind ondernemen leuk. Nu ik voor mezelf begonnen ben komen de zaken vooral uit het netwerk dat ik voor mijn tijd als jurist heb opgebouwd en daar zitten interessante zaken tussen, juist omdat het een wereld is die ik goed ken. Als je bij een advocatenkantoor van iemand anders in dienst werkt ben je toch afhankelijker van hoe dat kantoor zich profileert en welke zaken jij op je bureau krijgt.”

In de omschrijving op haar website noemt zij haar stijl onder meer informeel en toegankelijk. “Ik voldoe niet aan het traditionele beeld van een advocaat, ik ben vrij toegankelijk en houd juist van het informele. Juist omdat ik de creatieve branche goed ken heb ik ook direct een klik met cliënten en is er vanuit hen ook het vertrouwen dat ik ze kan helpen.”

“Vaak komen artiesten, kunstenaars, muzikanten, maar ook platenlabels en managers, er pas achteraf achter dat er sprake is van een inbreuk op hun rechten. Zeker bij beginnende artiesten is die bewustwording belangrijk. Dus naast mijn juridische werk geef ik ook veel workshops om die kennis te vergroten.”

Op inct.spiratie zal Moo vooral ingaan op zaken als persvrijheid, reputatieschades, trial by media en wie weet krijgt ook AI nog een plekje in haar closing keynote.

MEER INFO & AANMELDEN INCT.SPIRATIE 2024