Krantenconcerns afhankelijker geworden van papieren oplagen

Krantenconcerns afhankelijker geworden van papieren oplagen
TMG en Wegener zien de toegenomen afhankelijkheid van de papieren uitgaven als een groot risico en zetten in op een toekomst in het digitale domein.

De jaarlijkse Mediamonitor besteedt aandacht aan de markten van dagbladen, publiekstijdschriften, televisie, radio en internet en toont onderlinge verbanden tussen de bedrijven die op deze markten opereren. Dit jaar komt ook de distributiemarkt aan de orde, waar Ziggo, KPN en UPC de dienst uitmaken. Wanneer de markten van dagbladen, radio en televisie bij elkaar worden genomen, heeft de NPO veruit het grootste marktaandeel (65,2 procent). Op de tweede plaats staat TMG (42,2 procent) en op de derde De Persgroep (27,4 procent).

Dagbladen en publiekstijdschriften bereiken steeds minder mensen en de gemiddelde televisiekijktijd blijft, na een tijdelijke stijging, in 2011 steken op 191 minuten per dag. Niet alleen het gebruik van internet neemt licht toe, ook naar radio wordt met gemiddeld 203 minuten per dag meer dan ooit geluisterd, ondanks de problemen met de zendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde.

Een volgend rapport van de Mediamonitor doet verslag van onderzoek naar webradiostations, digitale televisiepakketten en het gebruik van online video door traditionele nieuwsaanbieders. Dit onderzoeksrapport verschijnt eind 2012.

Kijk voor meer informatie op www.mediamonitor.nl