'Thuis' wint Mooiste Boekomslag 2023

'Thuis' wint Mooiste Boekomslag 2023

Het omslag van Thuis van Mark Janssen, dat is vormgegeven door Marc Suvaal, heeft de verkiezing van Mooiste Boekomslag 2023 gewonnen. Op nummer twee eindigde Aard van het beestje van Caspar Janssen, ontworpen door Jan van Zomeren en geïllustreerd door Margot Holtman. De derde plek is voor Koude soep van Annelies Verbeke, ontworpen door Joris De Raedt.

Het Mooiste Boekomslag werd voor het eerst in 2012 door Libris georganiseerd omdat goed omslag iets zegt over de inhoud van het boek.

Lezers hebben gestemd

In totaal stemden dit jaar ruim 3300 lezers via Libris.nl op hun favoriete omslag. Zij werden hiertoe opgeroepen via Facebook, Instagram en de Libris-nieuwsbrief. Daarnaast riepen uitgevers, schrijvers en vormgevers de eigen achterban aan tot stemmen.

 “Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de vormgever, de auteur als de uitgever. Een winnend omslag werkt als een magneet in de boekhandel. Het valt op, raakt en verleidt.” zegt Marcel de Groot, Marketing Manager van Libris. “En zodra een klant het boek in handen neemt, is het bijna al verkocht.” “Een goed boekomslag maakt een boek nog beter,” vindt ook Jan Peter Prenger, inkoper bij Libris. “Tenslotte is een boek meer dan alleen een stapel papier met tekst erop: boekomslag en vormgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de inhoud.”

Eerdere winnaars

De vorige winnaars van het Mooiste Boekomslag waren Stoner (2012), De Poolster (2013), Alice in Wonderland (2014), IJstweeling (2015), Alleen op de wereld (2016), Arabische sprookjes (2017), Het mysterie van niks en oneindig veel snot (2018), Salomons oordeel (2019), Confettiregen (2020), Noem geen namen (2021) en November (2022).