'Krasboek' maakt ebook verkoopbaar in de boekhandel

'Krasboek' maakt ebook verkoopbaar in de boekhandel


Op genoemde datum gaat een proef van start met 25 krasboektitels van 8 uitgevers, die worden verkocht in 20 boekwinkels. De proefcollectie bevat ebooks van onder meer Simone van der Vlugt, Lydia Rood, Stine Jensen, Peter d'Hamecourt, Nanda Roep, Michael Berg en Hanny Alders. De uitgevers die deelnemen aan de proef zijn Lemniscaat, The House of Books, Conserve, MKW (Menken Kasander & Wigman), JustPublishers, Nanda, de Rode Kamer en PixelPerfect. Op basis van de ervaringen van de proef wordt het krasboek spoedig daarna breed in Nederland geïntroduceerd.

Ebookgeschenk van Lydia Rood
Het eerste krasboek dat in Nederland uitkomt - al voor de proef - is het ebookgeschenk De kop van de pauw van Lydia Rood. Ongeveer 300 winkels geven dit ebook vanaf 16 maart cadeau in de vorm van een krasboek aan klanten die een ereader, luisterboek of ebook hebben gekocht. De actie heeft haar hoogtepunt gedurende de jaarlijkse terugkerende week waarin het Nederlandse boek centraal staat, maar duurt feitelijk heel 2011. De initiële oplage van het geschenk bedraagt 13.500 exemplaren.

Ebookbal
Het ebookgeschenk wordt ten doop gehouden tijdens het Ebookbal op dinsdag 15 maart in Paradiso te Amsterdam. Lydia Rood zal hier het eerste krasboek downloaden en de aftrap geven voor een twitterconversatie tussen personages uit haar boek, die verder gaan waar het ebookverhaal ophoudt. Onder meer Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en dichter Arthur Lava treden op.

PixelPerfect is het bedrijf van auteur, fotograaf en uitgever Peter de Ruiter, die met uitgeverij de Rode Kamer ook de eBookstick uitgeeft: een USB-stick met ebooks die nu op in bijna 100 boekhandels op voorraad is. Er zijn acht themagerichte sticks verschenen en drie in aantocht.