Astrid Lampe (1955) ontvangt de P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie

Astrid Lampe (1955) ontvangt de P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie

Astrid Lampe onvangt de P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie voor haar hele oeuvre. Deze literatuurprijs wordt afwisselend uitgereikt voor poëzie, verhalend proza en beschouwend proza. De jury bestond dit keer uit Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en Kila van der Starre (voorzitter).

Uit het juryrapport: Astrid Lampe dicht met een diabolische intensiteit over het moderne leven, in zinnelijke en ontembare taal die vraagt om herlezing en herbeluistering. Ze laat lyriek en gevonden taal in elkaar overlopen, waarbij ze geen enkel register onbenut laat. Het resultaat is een open tekst, taal die zich bewust is van zichzelf en van haar grenzen.

In 1997 debuteerde ze met de bundel Rib. Die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut. Inmiddels heeft ze tien bundels gepubliceerd, waarvan Tulpenwodka de meest recente is.

De P.C. Hooft-prijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan Nederlandse schrijvers voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza en poëzie.