Marian Oosting: ‘De wereld beter maken voor mensen met een leesbeperking’ (inct.spiratie ’23)
Marian Oosting werkt al heel lang bij Dedicon en zit daar helemaal op haar plaats: “Ik heb het gevoel dat ik iets goeds doe en de wereld mooier maak voor mensen met een leesbeperking.” Op inct.spiratie zal Marian vertellen waarom toegankelijk publiceren niet alleen wettelijk verplicht, maar ook belangrijk is.
Oosting heeft een achtergrond in communicatie en kwam bij Dedicon, dat toen nog Centrum voor Gesproken Lectuur heette, binnen als marktonderzoeker. “Ik begon met het houden van gebruikersonderzoeken voor onder meer projecten als de Radiokrant. De herschrijfbare cd was toen net gelanceerd en die gebruikten we tijdens dat project.”
Oosting vervulde meerdere functies waaronder de marketing-communicatie, voordat ze een kort uitstapje maakte buiten Dedicon, zelfs buiten Nederland. Na een avontuur in Zuid-Amerika kwam ze weer terug en nadat ze gevraagd werd om de communicatiemanager te vervangen is ze niet meer weggegaan bij Dedicon. “Dedicon is echt een heel leuk bedrijf en ik heb het gevoel dat ik iets goeds doe en de wereld ook mooier maak voor mensen met een leesbeperking.”
Verschillende aandachtsgebieden
Binnen Dedicon is ze tegenwoordig een van de communicatieadviseurs. Zij houdt zich bezig met verschillende aandachtsgebieden: van corporate communication tot het werven van vrijwilligers om boeken en tijdschriften voor te lezen. “Een ander belangrijk gebied waar ik me mee bezighoud is public affairs. Dat betekent ook onder meer contact onderhouden met de politiek om onze missie onder de aandacht te blijven brengen. Het is belangrijk om toegankelijkheid op de kaart te zetten en te houden. Daarbij heb ik dus contact met politiek maar ook met allerlei belangenverenigingen. Vanuit Dedicon behartigen wij de belangen voor onder meer scholieren en studenten om te zorgen dat educatieve content ook voor hen toegankelijk is.”
Dedicon is een stichting (dus zonder winstoogmerk) en heeft als grote opdrachtgevers de KB en het ministerie van OC & W. “We zijn eigenlijk van huis uit een productieorganisatie, maar tegenwoordig meer en meer ook een kennisorganisatie. Je zou kunnen zeggen dat als ons werk gedaan is, dat wil zeggen als iedereen zelf zorg kan dragen voor toegankelijke content voor mensen met een leesbeperking, dat we dan overbodig zijn. Ik zie dat echter niet zo snel gebeuren. Content moet eigenlijk al in de beginfase toegankelijk zijn en daar moet over nagedacht worden. Dat is vaak best complex, zeker ook bij educatieve content. Teksten toegankelijk maken is niet zo ingewikkeld, maar bij alle andere soorten content komt vaak veel meer kijken.”
Audioboeken
Van oudsher is de productie van audioboeken één van de manieren waarop Dedicon informatie voor meer mensen toegankelijk maakt. Oosting ziet de markt van audioboeken groeien, zowel aan de zijde van gebruikers als van de producenten, maar dat wil niet zeggen dat daarmee het probleem helemaal opgelost is. “Wij maken ook audioboeken van werken die niet direct bestsellers zijn of worden. Wij zorgen dat er in ieder geval een breder aanbod is.”
Als het gaat om toegankelijk publiceren, is dat natuurlijk niet beperkt tot het omzetten van schrift naar audio. Ook websites en andere digitale producten moeten toegankelijk worden. “Het is van belang te realiseren dat toegankelijk publiceren niet een project is, maar een proces. Het gaat niet alleen om wat technische aanpassingen, maar ook om organisatorische aanpassingen. Het gaat uiteindelijk om een goede gebruikerservaring voor iedereen. Toegankelijk publiceren moet een mindset worden.”
Op inct.spiratie zal Marian Oosting niet alleen laten zien wat nut en noodzaak is van toegankelijk publiceren, maar ook inspirerende voorbeelden geven hoe het in de praktijk werkt.
MEER INFORMATIE & AANMELDEN