Maarten Cleeren: "De wereld van tech is een dynamische wereld" (inct.spiratie '23)

Maarten Cleeren: "De wereld van tech is een dynamische wereld" (inct.spiratie '23)

De laatste keer dat ik Maarten Cleeren sprak was hij nog COO bij Noordhoff Uitgevers. Snel daarna maakte hij zijn overstap naar Techleap bekend. Daar is hij inmiddels Managing Director. Met de kennis van ontwikkelingen in tech én een achtergrond in publishing is hij de ideale closing keynote van inct.spiratie. 

Gevraagd naar de reden van zijn overstap is Cleeren duidelijk: “Ik heb 4 jaar bij Noordhoff gezeten en ik vond zelf dat ik er wel  klaar was. Daarnaast was het ook best een eind weg (Cleeren woont in Haarlem) en wilde ik wel dichter bij huis gaan werken, dat is ook goed voor mijn eigen gevoel van betrokkenheid. Tech heeft altijd mijn interesse gehad en het is toch een wat dynamischere wereld dan de wat trage wereld van de educatieve uitgeverijen”.

Cleeren begon bij Techleap als COO, in eerste instantie op interim basis, maar omdat de persoon die hij verving niet terugkeerde, bleef hij bij Techleap. “Het waren ook onzekere tijden voor Techleap, als COO ging ook steeds meer doen en werd ik ook betrokken bij de gesprekken met EZ, die Techleap middels subsidie ondersteunen, en ook bij het maken van de strategische plannen rondom de vervolgstappen. Daar hoorde ook een nieuwe organisatie bij en toen er een vacture kwam voor Managing Director heb ik ook mijn hand opgestoken”.

Cleeren werd gekozen uit 550 kandidaten die zich hadden aangemeld en geeft met een glimlach toe dat zo’n keuze ook goed is voor je ego, tegelijkertijd ziet hij ook dat hij ervaring binnen de organisatie meebracht en daarmee ook continuïteit. “Ik was natuurlijk al nauw betrokken bij alle plannen waarbij een belangrijk element is dat we zaken echt anders moesten gaan doen. Om te beginnen werken nog maar met de helft van het budget dat we hadden en dat dwingt ook tot veranderen. Dan doen we trouwens wel samen met EZ”.

Een belangrijke verandering is dat Techleap meer moet gaan privatiseren en dus ook geldstromen van buitenaf moet gaan aanboren. “We hebben inmiddels een commercieel directeur aangetrokken en daar zit ook wel wat spanning, we zijn een onafhankelijk orgaan en tegelijkertijd nu ook commercieel”.
Naast het ondersteunen van start-ups en scale-ups in de tech-sector, is Techleap ook de brug tussen die sector en de overheid: “Wij weten precies wat er speelt bij die bedrijven en kunnen dat ook weer bij de overheid onder de aandacht brengen. Een voorbeeld daarvan is de 30%-regel voor buitenlandse werknemers. Die is nodig om de tekorten die de tech-sector ervaart om specialisten binnen te halen op te vullen. Dus nu die wet onder vuur ligt, kunnen wij daar in ieder geval een rol proberen te spelen. Aan de andere kant heeft ook de BV Nederland wensen, bijvoorbeeld om bepaalde tech-sectoren een sleutelrol te geven om ook als land concurrerend te kunnen blijven”.

“Het hoofddoel van Techleap is om het tech eco-systeem in Nederland te verbeteren. Daar zijn veel partijen bij betrokken. Ik zou ons daarin graag een aanjager willen noemen, facilitator vind ik te passief. Wij zitten er actief in en koppelen partijen. Daar waar marktwerking een probleem niet kan oplossen, stappen wij in.”

Maarten Cleeren zal op inct.spiratie zorgen voor de closing keynote waar hij de twee werelden, tech en media,  bij elkaar zal brengen en er ook niet voor zal terugdeinzen om de knuppel in het hoenderhok te gooien:  Food for thought.

MEER INFORMATIE & AANMELDEN